Volledig scherm
Koen B. in het programma van Peter R. de Vries. © Videostill

Vier jaar cel Koen B. voor geplande kraak en wapenhandel

De 28-jarige Koen B., die tientallen illegale wapens verkocht en van plan was zijn eigen Rabobank in Capelle aan den IJssel te beroven, is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vier jaar celstraf. Dat meldt de rechtbank. Ook moet hij 15.000 euro die hij verdiende met zijn wapenhandel terugbetalen aan de staat.

Begin deze maand werd door Officier van justitie Egberts nog zeven jaar celstraf en het terugbetalen van 35.000 euro geëist.

Spijt
Tijdens die zitting vertelde Koen over de enorme spijt die hij heeft van zijn handel in illegale wapens. Wat begon als een hobby, eindigde met een aanhouding voor het oog van de camera langs de snelweg bij Reeuwijk. Maandenlang verkocht hij wapens aan mannen die later voor de televisie bleken te werken.

Hij toonde hun zijn opslagruimte onder station Rotterdam Alexander, leverde de volautomatische wapens waar zij om vroegen en beraamde met hen tot in detail een grote kluisroof bij een Rabobankfiliaal in Capelle. Nota bene zijn eigen werkgever. Maar zover kwam het niet en zou het volgens Koen ook nooit gekomen zijn. Want volgens hem schepte hij alleen maar op over een megaroof, om de mannen te vriend te houden.

Wapens verkopen na politiecontrole
De Gouwenaar wilde naar eigen zeggen juist stoppen met zijn wapenhandel. Een politiecontrole in de zomer van 2011 had hem wakker geschud en vanaf toen zou hij alle wapens hebben willen verkopen. In de mannen van het tv-programma zag hij kopers aan wie hij zijn tientallen illegale geweren zou kunnen slijten.

Koen B. liep vol in de val. Dat was in de tijd dat hij veel misdaadseries keek en die wereld langzaam maar zeker tot zijn eigen werkelijkheid had gemaakt. Hij verloor naar eigen zeggen 'de grens tussen ondeugend en crimineel'.