Volledig scherm
© ANP, Fotocollage AD

Vier kandidaten azen op voorzittershamer Tweede Kamer

UpdatePVV'er Martin Bosma en VVD-kamerlid Ton Elias stellen zich beiden kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben ook belangstelling. Zij hopen de afgetreden Anouchka van Miltenburg (VVD) te kunnen opvolgen.

Volledig scherm
PvdA'er Khadija Arib op de voorzittersstoel voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Arib vervangt Anouchka van Miltenburg tijdelijk als voorzitter van de Tweede Kamer. © anp

Van Miltenburg zag zich midden december gedwongen de voorzittershamer neer te leggen wegens kritiek op haar functioneren in de nasleep van de Teeven-deal (over een omstreden miljoenenschikking met een crimineel).

Elias is een van de vicevoorzitters in de Tweede Kamer. Rivaal Arib, die ook vicevoorzitter was, is nu de vervanger van Van Miltenburg. De Tweede Kamer wil woensdag zijn nieuwe voorzitter kiezen. Kandidaten kunnen zich nog tot dinsdagochtend 10.00 uur melden.

Gemankeerd
De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer is nu al gemankeerd te noemen. VVD en PvdA hebben er een kunst van gemaakt elkaar 'iets te gunnen', maar dat geldt niet voor de voorzittershamer. Sinds men aan het Binnenhof Anouchka van Miltenburg collectief opgelucht uitzwaaide, is haar opvolging verzand in achterklap, gemok en gekift.

Volledig scherm
Tweede Kamerlid voor het CDA Madeleine van Toorenburg stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. © ANP
 1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
  PREMIUM
  Dagboek

  Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

  Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.
 2. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
  PREMIUM

  ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

  Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.