Volledig scherm
Een speciale eenheid van de politie houdt de mannen aan. © Gerard Bolt

Vier mannen in centrum Rotterdam aangehouden op verdenking terrorisme

updateDe politie heeft in de Rotterdamse Witte de Withstraat zondag aan het begin van de avond vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Drie verdachten zijn 21, 30 en 23 jaar oud en komen uit Vlaardingen, Delft en Gouda. 

De vierde verdachte is een 29-jarige Zweed. Hij kwam die middag aan met een vlucht uit Stockholm. Informatie van een buitenlandse politiedienst over zijn mogelijke betrokkenheid bij terrorisme leidde tot een onderzoek in Nederland. De vier mannen zaten in een auto in de populaire uitgaansstraat toen ze werden aangehouden. Een ooggetuige meldt op twitter 'mannen met baarden' te hebben gezien. 

Na de aanhouding zijn twee woningen doorzocht in Vlaardingen, en een in Delft en een in Gouda. Wel zijn computers, usb-sticks en mobiele telefoons in beslag genomen die verder worden onderzocht. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Opel Corsa 

Een ooggetuige vertelt dat hij zondag aan het einde van de middag ineens drie ‘grote, mooie wagens’ zag komen aanrijden op de Witte de Withstraat. ,,Ik stond met mijn dochtertje en neefje te wachten op mijn vriendin. Wij zeiden nog tegen elkaar: ‘Zo, dat zijn mooie auto’s’. Maar toen sprongen er ineens mannen met bivakmutsen uit, zij maakten zich kenbaar als ‘politie’.’’

Quote

Ze werden gelijk afgevoerd en kregen ooglappen voor

Een ooggetuige

Vier mannen rijdend in een lichtblauw voertuig van het merk Opel Corsa werden uit hun auto getrokken. ,,Drie van hen droegen een baard, eentje had een joggingbroek aan. Meer kon ik niet zien, want ze werden gelijk afgevoerd en kregen ooglappen voor. Het ging allemaal heel erg snel. Ik kon alleen maar denken: ‘Wat gebeurt hier?’ Het was wel écht even schrikken. Vooral ook voor mijn dochtertje, want zij is nog maar 1 jaar. Maar het zal ongetwijfeld goed zijn dat deze mannen zijn aangehouden, je weet nooit wat ze van plan waren.’’

Geen risico

Het Openbaar Minsterie laat weten dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag. ,,Ze zijn puur op basis van de informatie die uit het buitenland aangehouden'', aldus een woordvoerder van het OM. In het voorkomen van een terroristische aanslag nemen het OM en de politie geen enkel risico. Een aanwijzing kan voldoende zijn om in te grijpen. De verdachten zitten vast en worden verhoord door de politie. Het OM verwacht niet nog meer aanhoudingen. 

In augustus werd het concert van de Californische band Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo nog afgelast vanwege aanwijzingen op een mogelijke aanslag. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!