Vrachtwagens op de snelweg. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Vrachtwagens op de snelweg. Foto ter illustratie. © ANP

Vier mannen in Nederland opgepakt voor smokkel van 700 migranten

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vandaag vier mannen aangehouden. Zij zouden betrokken zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, ongeveer 700 personen, in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De mensensmokkelaars gingen op een bekende manier te werk. Op rustplaatsen voor vrachtwagens zouden de illegale migranten in koelwagens zijn verstopt om vervolgens naar Engeland te worden gebracht. Daarnaast zouden migranten vanuit de Franse havenplaats Calais op rubberbootjes zijn gezet om naar Engeland te worden overgevaren. De migranten moesten elk 5000 euro betalen voor de overtocht. De verdachten zouden ook mensen naar Nederland hebben gesmokkeld. In totaal hebben de mensensmokkelaars hiermee ongeveer vier miljoen euro verdiend. 

Aanhoudingen

Twee mannen van 36 en 51 jaar, die zijn opgepakt in Krimpen aan den IJssel en Den Haag, zouden een faciliterende rol hebben gespeeld bij de mensensmokkel. Zo zou een van hen een rubberboot hebben gekocht die vervolgens in het Franse Calais werd gebruikt om personen te vervoeren naar Engeland. In Frankrijk worden de twee mannen verdacht van betrokkenheid bij het netwerk dat daar is opgerold. Deze twee verdachten zullen worden overgeleverd aan Frankrijk, waar vandaag nog meer aanhoudingen zijn verricht.

De twee andere verdachten (een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden) zullen in Nederland worden berecht. Zij worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland. Het is nog onduidelijk of die migranten ook Nederland als eindbestemming hadden, stelt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De woningen van alle vier de verdachten zijn na hun aanhouding doorzocht. Bij de doorzoekingen werden meerdere illegale vreemdelingen aangetroffen. Volgens het OM richtte de smokkelbende zich vooral op Irakezen. Internationale mensensmokkelbendes zijn vaak via nationaliteit georganiseerd: Irakezen smokkelen Irakezen, Vietnamezen smokkelen Vietnamezen.

(Lees verder onder afbeelding)

Huiszoeking in de woning van een van de verdachten.
Volledig scherm
Huiszoeking in de woning van een van de verdachten. © Koninklijke Marechaussee

Ondergronds bankieren

Tijdens het onderzoek kwamen ook aanwijzingen naar voren dat een 36-jarige man uit De Lier zich zou bezighouden met de financiering van de mensensmokkel. Hij zou gebruikmaken van Hawala-bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten het zicht van de overheid, die in Nederland strafbaar is. Mogelijk werd via deze Hawala-bankier ook het geld voor de mensensmokkel overgedragen.

In de twee belwinkels van deze man is al op dinsdag 14 januari onderzoek gedaan door de financiële opsporingsdienst (FINEC) van de politie in Den Haag. Daar zijn onder meer telefoons en usb-sticks in beslag genomen. Deze man is niet aangehouden. Na verder onderzoek zal worden besloten of hij wordt vervolgd. 

Langlopend onderzoek

Inval in een woning van een verdachte
Volledig scherm
Inval in een woning van een verdachte © Koninklijke Marechaussee

Het onderzoek naar het mensensmokkelnetwerk loopt al anderhalf jaar. In de zomer van 2018 begonnen de autoriteiten in Frankrijk hiermee. Tijdens het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op. Een belangrijke tak van het netwerk bleek gevestigd in Den Haag. De Koninklijke Marechaussee heeft, in samenwerking met vele opsporingsinstanties, de Nederlandse tak van het netwerk onderzocht.

In oktober van vorig jaar werden 39 Vietnamese migranten dood aangetroffen in een koelwagen in Engeland. Vanuit het Belgische Zeebrugge werden zij overgevaren naar Engeland. Ze zaten in totaal minstens tien uur vast bij een temperatuur van min 25 graden. Of de verdachten ook met die zaak te maken hebben, is niet bekend.

De afgelopen maanden is er een toename van het aantal migranten dat in bootjes probeert Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland over te steken. Eind vorig jaar redde de Franse kustwacht nog 31 mensen van twee bootjes die in de problemen waren geraakt.

Twee jaar cel

De rechtbank in Zwolle sprak juist vandaag drie vonnissen uit in een andere opvallende mensensmokkelzaak. Twee Vietnamese mannen werden veroordeeld tot twee jaar cel voor het smokkelen van vier Vietnamese jongeren naar Nederland in 2016. Ook dat gebeurde via Frankrijk. De twee mannen verbleven al enige tijd in Nederland, ze waren actief in de hennephandel. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat Vietnamese jongeren die naar Europa worden gesmokkeld vaak eindigen in wietkwekerijen, daar worden ze ingezet om de wiet te knippen.

 Een van de minderjarige Vietnamezen die dood werd aangetroffen in de koelwagen in Engeland, bleek eerder te zijn weggelopen uit een beschermde asielopvang in Limburg.