Volledig scherm
Het Turkse consulaat. © ANP

Vier mannen opgepakt wegens plan aanslag Turks consulaat Rotterdam

De politie heeft vandaag vier Marokkaans-Nederlandse mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij een plan om een aanslag te plegen op het Turks consulaat in Rotterdam.

Het gaat om twee broers van 29 en 26 jaar in Oudenbosch en een 37-jarige man in Roosendaal. De vierde verdachte is een 39-jarige man die op verzoek van het Landelijk Parket in zijn verblijfplaats Essen in België is aangehouden.

De mannen zijn in beeld gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment uit het najaar van 2016 dat de geheime dienst AIVD in 2017 beschikbaar stelde aan het openbaar ministerie in een ander onderzoek. Dat richtte zich op de Rotterdammer Jaouad A. die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Het geluidsfragment, dat werd afgeluisterd door de AIVD ergens in Brabant, is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een mogelijke aanslag op het Turkse consulaat.

Tegen de man uit Rotterdam eiste het OM vorig jaar een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde hem in november 2017 tot 4 jaar cel omdat ze ervan overtuigd was dat A. een aanslag 'met een aanzienlijk aantal slachtoffers aan het voorbereiden was'. Maar die plannen waren nog niet concreet genoeg voor een hogere straf. Het door het OM ingestelde hoger beroep wordt binnenkort behandeld.

'Ik kan gewoon iets naar binnen gooien'

In de rechtszaak tegen Jaoaud A. werd het betreffende geluidsfragment niet afgespeeld, maar wel uitgebreid besproken. Volgens de rechtbank zegt A. er in:  ,,Het is 500m lopen, de Turkse ambassade, daar zie ik altijd Turken naar binnen gaan, kun je zo gaan schieten of iets naar binnen gooien. Kan ik gewoon doen, maar die mensen daarbinnen zijn wel moslims." A. woonde in die tijd in de buurt van het Turkse consulaat.

Volgens A. werden die citaten in de rechtszaak uit hun verband gerukt. ,,Het was een gesprek met vrienden." Dat gesprek zou hypothetisch zijn geweest en zijn gegaan over de vraag of een terreurgroep bij een aanslag onschuldige slachtoffers mag maken. Jaouad zei tijdens de rechtszaak tegen hem in november vorig jaar: ,,Ik wijs er in dat gesprek steeds op dat je geen onschuldige slachtoffers mag maken."

Volgens de rechtbank zei hij echter ook 'liever voor die Hollanders te kiezen' in de discussie over wie slachtoffer mogen worden.

Hennepkwekerij

Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder andere digitale gegevensdragers. Ook zijn drie auto’s in beslag genomen.

In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij met meer dan 100 planten. Er zijn bij de doorzoekingen geen wapens of explosieven aangetroffen.

De in Nederland aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is aangehouden wordt overgeleverd aan Nederland. Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media.

In het onderzoek wordt door de Nederlandse politie- en justitiediensten samengewerkt met het Federaal Parket in Brussel en de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen.

Jimmy F.

In de rechtszaak tegen Jaouad A. speelde ook een andere Brabander nog een rol: Jimmy F. Dat is de 22-jarige 'terroristenjager' uit Zevenbergen die  in augustus vorig jaar voor grote commotie zorgde rond de Maassilo in Rotterdam. De terreurdreiging daar bleek op een misverstand te berusten, F. deed zich online voor als terrorist, maar dat was juist om 'echte' terroristen te vinden. In zijn verhoren bij de politie gaf hij onder meer aan dat hij in contact stond met de geheime dienst en dat hij het was geweest die de dienst op het spoor van Jaouad A. had gezet. Dat werd door Jaouad zelf en het Openbaar Ministerie overigens ontkend.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.