'Vier op de tien zwangere vrouwen krijgen met discriminatie te maken'
VIDEORuim veertig procent van de jonge moeders heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Een percentage dat maar niet wil dalen.
,,Zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt is in de afgelopen acht jaar een onverminderd groot probleem gebleven”, concludeert het College voor de Rechten van de Mens in zijn rapport dat vandaag verschijnt. De reden voor die conclusie: van de 1150 jonge moeders die het College bevroeg gaf 43 procent aan dat ze zich weleens terugvonden in situaties die als discriminerend kunnen worden gezien. Opvallend genoeg: dat percentage is vrijwel gelijk aan de cijfers uit dezelfde onderzoeken die het college in 2016 én 2012 al deed.
Iedereen weet inmiddels toch wel dat je bij een sollicitatiegesprek niet aan een vrouw moet vragen of ze een kinderwens heeft. Waarom blijft het een probleem?
Justin Hoegen Dijkhof, onderzoeker bij het college: ,,Het is een heel complex probleem dat in heel veel verschillende fases van het arbeidsproces kan opduiken. Veel werkgevers zijn nog altijd niet op de hoogte van wat wel en niet mag, of denken vooral vanuit economisch perspectief.”
Wat zijn de meeste voorkomende vormen van zwangerschapsdiscriminatie?
,,Bij sollicitaties wordt vrouwen nog steeds gevraagd naar een kinderwens of het combineren van een gezin en een baan. Een op de tien vrouwen geeft aan dat hun expliciet verteld is dat dit de reden is dat ze een baan niet hebben gekregen. Daarnaast worden regelmatig tijdelijke contracten die rond een zwangerschap aflopen niet verlengd. Of gaat het nieuwe contract pas in na het bevallingsverlof, wat ook niet mag. Jonge vrouwen hebben vaak tijdelijke contracten, dus komen relatief vaak in die situatie. Maar ook als je een vast contract hebt, kan het misgaan, zoals het mislopen van een promotie vanwege zwangerschap.”
Weinig vrouwen doen daadwerkelijk melding als er zoiets gebeurt. Hoe komt dat?
,,Maar 11 procent van de vrouwen meldt het intern (binnen het bedrijf) of extern (bij een klachtencommissie). En dat doen ze ook vaak pas als echt hun baan op het spel staat. Vrouwen melden het vaak niet omdat ze geen gedoe binnen hun bedrijf willen hebben. Of omdat het extra stress kan opleveren in een periode van je leven die toch al stressvol is.”
Wat moet er veranderen?
,,Goede, structurele voorlichting is belangrijk. Naar aanstaande moeders zelf, bijvoorbeeld via consultatiebureaus en GGD’s. Maar ook zeker naar werkgevers, want daar moet het probleem worden opgelost. Ze zeggen vaak: we weten dat arbeidsdiscriminatie bestaat, maar bij ons gebeurt het niet. Als je beter doorvraagt, blijkt het toch wel het geval. De werkgever is er verantwoordelijk voor dat een werknemer zwangerschap en werk goed kan combineren.”
Waarom bereiken mannen sneller de top dan vrouwen? Bekijk het onderstaande college van de Universiteit van Nederland om achter het antwoord te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij een kind
Het apenpokkenvirus is in Nederland voor het eerst bij een kind vastgesteld. Het gaat om een kind in de basisschoolleeftijd, zegt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe het kind het virus heeft opgelopen, is nog niet bekend. -
PREMIUM
Moeder Christel en zoon Quinten zijn dakloos na de tornado: ‘Ik heb niks meer’
Calandweg 32, Zierikzee. Daar woonde de afgelopen 25 jaar het gezin Brunger: moeder Christel, zoon Quinten (19), twee katten en een hond. Ze zijn dakloos sinds de tornado gisteren hun huis verwoestte. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
RIVM: Apenpokkenvirus kan zich verspreiden bij Prides, geen extra maatregelen organisatie
De komende Pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot intensievere verspreiding van het apenpokkenvirus binnen Nederland, aldus het RIVM. Toch neemt de organisatie van Pride Amsterdam geen extra maatregelen. ,,Je moet oppassen dat je niet stigmatiseert.” -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMVrouw met een missie
Dankzij haar vader hoefde Mariëtte Hamer niet naar de huishoudschool: ‘Hij was mijn held’
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en is nu regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De zachtmoedige aard van Mariëtte Hamer (63) betekent niet dat ze geen ‘killer instinct’ heeft: ‘Als ik iets wil, zorg ik dat het lukt.’ -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie TU Delft
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen.