Vier terreurverdachten gepakt in Rotterdam, vijfde in Duitsland

VideoIn Rotterdam zijn vanmorgen vier terreurverdachten aangehouden. Later werd nog een vijfde Rotterdammer opgepakt in het Duitse Mainz. Zij zouden betrokken zijn bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. In de vijf of zes woningen die zijn doorzocht, zouden geen wapens of IS-materiaal zijn aangetroffen.

Meerdere omwonenden melden dat er vannacht een inval is gedaan in een woning in een flat aan de Stresemannplaats in Rotterdam-Ommoord. Een bewoonster van de flat schrijft op Facebook dat er twintig man politie met getrokken wapens op de vijfde etage stonden. Een deur van een woning ligt volgens haar in ‘100.000 stukjes’. Ook aan de Söderblomplaats in Ommoord is een inval geweest. Er zijn laptops, telefoons en andere elektronische apparatuur in beslag genomen.

Direct na de arrestaties zijn er vijf of zes woning doorzoekingen geweest. Wat dit heeft opgeleverd, is nog onbekend. De inbeslaggenomen goederen worden geanalyseerd. Het onderzoek gaat de komende dagen door waarbij het accent ligt op de aard en omvang van de terroristische dreiging. Vanwege dit nog lopende onderzoek, doet de politie geen verdere mededelingen.

Een verdachte zou een Egyptisch paspoort en een Palestijnse achtergrond hebben. Twee anderen komen uit Syrië, onder wie de 26-jarige verdachte die in Duitsland is opgepakt. Deze Rotterdammer woonde niet officieel in Duitsland en is daar nooit in aanraking gekomen met de politie. De woning waar hij in Mainz verblijf, is doorzocht.

Bronnen rond het onderzoek zeggen dat aan deze vijf aanhoudingen geen langdurig onderzoek vooraf is gegaan, maar dat men in deze tijd van het jaar extra alert is en elk signaal serieus neemt. De arrestaties van zeven terrreurverdachten afgelopen september waren wel  het gevolg van diepgravend en langlopend onderzoek. Deze groep was volgens justitie in ‘zeer ver gevorderd stadium qua voorbereidingen voor het plegen van een aanslag’. Twee verdachten woonden in Rotterdam. Een in Vlaardingen.

Feestdagen

Verleden jaar werden er rond de feestdagen ook terreurverdachten aangehouden in Rotterdam. Op kerstavond houdt een arrestatieteam op de Witte de Withstraat -een uitgaansstraat in het centrum- na een tip van de AIVD de Zweedse Irakees Altaf Y. (30) aan.

Y. zou met zijn Vlaardingse medeverdachte Secan A. (21) een aanslag in Nederland voorbereiden. Tegen de twee verdachten is kort voor de kerstvakantie vier jaar celstraf, waarvan één voorwaardelijk geëist.

Volledig scherm
In een woning aan de Stresemannplaats is een man aangehouden. © MediaTV
Volledig scherm
Anti-terreuroefening. Terreur Rotterdam. © MediaTV