Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Viering Koninginnedag in de knel door troonswisseling

Overal in Nederland komen oranjeverenigingen in spoedzitting bijeen hoe de Koninginnedag in de eigen gemeente moet worden vormgegeven. Nadat deze week bekend werd dat de plechtigheden rond de troonsafstand en de kroning in Amsterdam vrijwel de hele ochtend en middag zullen duren, vrezen de verenigingen voor hun eigen festiviteiten. Dat schrijft het AD.

De oranjeverenigingen vrezen dat heel Nederland via de tv de troonswisseling gaat volgen. Tientallen gemeentes zijn daarom van plan op 30 april hun programma aan te passen, zo meldt het AD. Vrijmarkten worden geschrapt of verplaatst naar de zaterdag voor Koninginnedag, aubades worden afgeblazen en bijeenkomsten met gedecoreerden worden verzet.

De lokale organisaties hadden erop gerekend dat de plechtigheden in Amsterdam vooral 's morgens zouden zijn. Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de plechtigheid rond de eedaflegging door koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk pas om 14.00 uur begint en zeker tot 15.30 uur zal duren.

Volledig scherm
Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale wordt hard gewerkt aan een speciale gedenkvlag in verband met de troonopvolging door prins Willem-Alexander. © anp