Volledig scherm
PREMIUM
Het huis van Tuan Nguyen aan de Oliemolensingel. © Emiel Muijderman

Vietnamezen: de stille spelers op de wietmarkt, maar met één grote zwakte

Het is geen toeval dat een van de slachtoffers in Enschede van Vietnamese afkomst is. Vietnamezen maken al enkele jaren een opmars in de Nederlandse hennephandel. Ze opereren geruisloos, maar kennen één zwakte: gokken.

Ze wonen in bescheiden huizen en lopen niet te koop met hun geld. Toch zijn meerdere Nederlanders van Vietnamese afkomst schathemeltje rijk geworden met de hennepteelt. Vietnamezen in de hennepteelt, je leest er zelden over in de media.

Dat komt omdat ze in alle stilte opereren. Afgelopen jaar ontmantelde de politie een zeer professioneel opererend ‘familiebedrijf’ in de hennepteelt met zijn oorsprong in Oost-Brabant. De organisatie onderscheidde zich door ‘het geweldloze karakter’, schetst het Openbaar Ministerie.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.