Volledig scherm
© RTL Nederland

'Vieze poepvlek': Om huidskleur gepeste Myla maakt nu furore als model

Na een zware jeugd vol pesterijen over haar donkere huidskleur, wil Myla Makina uit Enschede de wereld tonen dat ze trots is op haar uiterlijk. De 20-jarige timmert hard aan de weg als model. „Na alle scheldpartijen en mishandelingen laat ik zien wat ik in huis heb, en wat ik heb, is mooi.”

„Vieze poepvlek ga terug naar je eigen land.” Myla herhaalt de woorden die ze zo vaak naar haar hoofd geslingerd kreeg. Op de basisschool, op het Van Heekplein, op het voetbalveld. „Bosneger, slaaf, noem het maar op.” 10 jaar lang werd ze dag in dag uit gepest vanwege haar donkere huidskleur. En het bleef niet bij scheldpartijen. „Ik werd opgewacht na school door groepen jongens, ze sloegen mij, staken mijn banden lek. Meisjes trokken aan mijn vlechten.” Ze blijft even stil. „Het was echt heel erg.” 

Grote plukken

De littekens zijn tot de dag van vandaag zichtbaar. „Grote plukken haar zijn er met wortel en al uitgetrokken, op sommige plekken groeit het nu niet meer.” Ook raakte haar hoofdhuid beschadigd door een ongeluk in de keuken waarbij ze brandwonden opliep. Myla draagt pruiken om de kale plekken te verbergen. Ondanks dat het haar grote onzekerheid is als opkomend model, praat ze er openlijk over: „Dit hoort bij mij en ik ben mooi zoals ik ben.”

Quote

Bosneger, slaaf, noem het maar op. Het was echt heel erg

Sexy video vixen

Zo zelfverzekerd is ze niet altijd geweest. Door de pesterijen verloor Myla een groot deel van haar eigenwaarde. „Ik durfde mijn huis niet eens uit”, zegt ze. Dit veranderde toen ze een aanbod kreeg om te figureren in een videoclip. „Ze hadden nog nooit een meisje zoals ik gezien”, aldus de Enschedese. Ze besloot vol te gaan voor het werk als ‘video vixen’, een vrouwelijk model dat figureert in voornamelijk hiphopmuziekvideo’s : „Ik dacht ik zal die pesters laten zien wat ik in huis heb en wat ik heb, is mooi.”

In pikante lingeriesetjes was de Enschedese het afgelopen anderhalf jaar te zien in zo’n 15 videoclips van Nederlandse hiphopartiesten. Zo werkte ze voor Broederliefde, Frenna en Dopebwoy. „Gaaf toch?” Trots toont ze een videoclip waarin ze in een badkuip vol schuim ligt. Als succesvol video vixen wordt ze bijna dagelijks overladen met complimentjes. Negatieve reacties doen haar niks. „Ik heb geleerd van mezelf en mijn uiterlijk te houden. De pesters kunnen mij niet meer raken.” Haar zelfvertrouwen is groter dan ooit.

Rondingen zijn in

De wereld van videoclips alleen is dan ook niet langer voldoende voor de ambitieuze Enschedese. Myla maakt daarom de overstap naar ‘high fashion’. Iets wat ze al langer wilde, maar waarmee ze met haar kledingmaat 40 niet eerder voor in aanmerking kwam. Het nieuwe RTL 5-programma Curvy Supermodel kwam als geroepen. Ze herhaalt haar eerste reactie: „Oh my god, eindelijk. Wat heeft dit lang geduurd.” Waar modellenprogramma’s als Hollands Next Top Model normaal alleen zijn weggelegd voor de ‘size zero’s’, komen nu de vollere vrouwen aan bod. 

Rondingen zijn ‘in’: „Borsten, billen, heupen”, somt Myla op, “en die heb ik”, zegt ze met een grote glimlach. En waar ze vroeger werd gepest om haar huidskleur, wordt ze er in de modewereld juist om geroemd: „Mijn donkere huidskleur maakt mij uniek.”

Hoofdprijs

Volledig scherm
Juryleden: fotograaf Nigel Barker, curvy topmodel Danielle Grondelle, presentatrice Anna Nooshin en stylist JeanPaul Paula. © RTL Nederland

Met haar looks en attitude wist ze afgelopen maandag in de eerste aflevering een plekje te veroveren in het modellenhuis waar de kandidaten tijdens het programma wonen. Samen met 9 andere curvy modellen strijdt Myla om de hoofdprijs: een modellencontract en de titel Curvy Supermodel 2018.

Model met een missie

Naast het geven van een ‘dikke middelvinger’ aan alle mensen die haar hebben gepest, wil ze met haar deelname een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen. Haar boodschap: „Laat je door niemand wijsmaken dat je lelijk bent. Dik of dun, bruin of wit: je bent mooi zoals je bent en je kunt zijn wie je wilt zijn.”

Gewonnen?

De opnames zijn inmiddels afgerond, maar over de uitkomst mag de beauty nog niks zeggen. „Ik heb een geheimhoudingscontract getekend”, zegt ze. Wel verklapt ze dat ze het erg druk heeft en op zoek is naar een woning in het westen van het land, „daar zijn alle opdrachten.” Of ze wint of niet, een ding is zeker: Myla gaat voor de top. „Niks of niemand kan mij nog tegenhouden.”

Myla is maandag om 20.30 uur te zien in de tweede aflevering van Curvy Supermodel op RTL5. Hieronder een terugblik naar aflevering 1, waarin Myla openhartig haar verhaal deelt met de jury.