Volledig scherm
De Arnhemmer zou geld en goederen naar andere jihadisten hebben gestuurd. © anp

Vijf jaar cel geëist in jihadzaak

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagochtend 5 jaar cel geëist tegen jihadverdachte Seyed H. uit Arnhem. Tegen twee andere verdachten in de zaak werden 30 en 12 maanden cel, waarvan eenderde voorwaardelijk, geëist.

De Arnhemmer (27, jaar, van Afghaanse afkomst) wordt ervan verdacht dat hij naar Syrië wilde gaan om te strijden en dat hij geld en goederen, zoals laptops en telefoons, naar andere jihadisten in dat land heeft gestuurd. Ook is hij in 2013 al een keer in Syrië geweest. Naar eigen zeggen om 'vrienden te bezoeken'.

Jahbat al Nusra
Tegen Hardi N. (32, geboren in Irak) uit Arnhem werd 30 maandel cel, waarvan 10 voorwaardelijk, geëist. Hij wordt er ook van verdacht naar Syrië te hebben willen reizen om zich daar mogelijk aan te sluiten bij Jahbat al Nusra. N. zelf zegt dat hij plannen had om weeskinderen te gaan helpen.

Een derde man uit de Arnhemse 'jihadgroep', Adil C. (27 jaar, geboren in Nederland) uit Doesburg moet volgens het OM een celstraf van 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) krijgen. Hij zou geld hebben overgemaakt naar bevriende jihadisten in Syrië, onder hen Aykut K ook uit Doesburg.

AIVD
Het onderzoek begon in de zomer van 2014 toen de politie een tip kreeg van de AIVD, die meldde dat Seyed H. in december 2013 was teruggekeerd uit Syrië en plannen had weer die kant op te vertrekken. Later kwamen de andere twee verdachten in beeld. H. en N. zouden in eersten instantie ook van plan zijn geweest hun echtgenoten (Nederlandse bekeerlingen) mee te nemen naar Syrië.

Uit Arnhem zijn al verschillende jongeren afgereisd naar Syrië. Onder hen Abdelkarim el A., die in de zomer van 2014 vanuit Syrië opriep 'tot een stevige daad tegen Nederland'.  Begin vorig jaar stonden ook twee Arnhemse terreurverdachten voor de rechter, waaronder een broer van El A. Zij waren opgepakt in Duitsland, met onder meer veel cash geld, bivakmutsen en gevechtkleding in hun auto. Volgens het OM waren ze op weg naar Syrië. De rechtbank sprak de twee vrij omdat niet bewezen was dat ze naar Syrië wilden gaan om te strijden.


  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’