Volledig scherm
Op de voorgrond Oud-Europarlementariër Daniel van der Stoep in de rechtbank van Den Haag. © anp

Vijf maanden cel geëist tegen politicus die meisjes stalkte

UpdateOud-Europarlementariër Daniël van der Stoep heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Haag vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur tegen zich horen eisen. Hij staat terecht omdat hij in 2013 en 2014 drie meisjes zou hebben willen overhalen seks met hem te hebben tegen betaling van contant geld en allerlei cadeaus. De officier van justitie vindt dat Van der Stoep, die de rechtszaal bij aanvang van de zaak boos verliet, 'loverboy-achtig' te werk is gegaan.

Het eerste wat Van der Stoep dinsdagochtend bij aankomst in de rechtszaal deed, was bezwaar maken tegen de dagvaarding. Dat bezwaar werd achter gesloten deuren behandeld, maar uiteindelijk door de rechter afgewezen. De politicus liep daarna boos weg uit de rechtszaal, zijn advocaat verbouwereerd achterlatend. Volgens de rechter was de man 'emotioneel niet in staat zijn zaak bij te wonen'.

Europees Parlement
Daniël van der Stoep (35) zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Later richtte hij de eurosceptische partij Artikel 50 op.

In het daarop volgende relaas van de officier van justitie werd een beeld geschetst van een man die in 2013 en 2014 drie minderjarige meisjes voortdurend bestookte met pikante whatsapp- en chatberichtjes.

De toenmalige Europarlementariër zeurde bij de meisjes om seks en pikante foto's. Hij beloofde ze geld, cadeaus en in een enkel geval zelfs cocaïne, maar kreeg daarbij telkens het deksel op de neus. De man zou zichzelf 'suikeroom' van de meisjes noemen: 'Blijf slapen, dan krijg je elke maand geld, maar zeg niks tegen je moeder'. In de berichten zegt hij onder meer dat ,,niets voor niets is'' en ,,hij wel een gezellig avondje wil, wat hij via de app niet gaat spellen'' en ook dat hij ,,fucking geen monnik is''. Hij geeft een van de meisjes te kennen dat hij haar belooft ,,niet te bedenken hoe zij er onder de douche uitziet, hoe zij zich insmeert''.

Dochter partijgenoot
De officier sprak van een ongewone zaak: een Europarlementariër die te jonge meisjes in bed probeerde te lokken. Van der Stoep zou zich in de contacten hebben gepresenteerd als een 'halve BN'er'. Hij maakte pikante complimenten en stuurde de meisjes zelfs foto's van contant geld.

Een van de minderjarige meisjes waar Van der Stoep seks mee wilde door haar te betalen, is de dochter van een vroegere beleidsmedewerkster en partijgenoot van hem. De rechter meldde dinsdagochtend hoe groot de schok bij haar was toen ze ontdekte wat er aan de hand was, dat ze het eerst niet wilde geloven en Van der Stoep zelfs nog verdedigde. Later drong het bij haar door wat er aan de hand was en wilde ze vervolging van Van der Stoep om 'ziekmakende berichten'. Ook een vader van een van de andere meisjes ontdekte de versierpogingen van de verdachte politicus in de telefoon van zijn dochter.

'Raar'
De meisjes lieten zich uit eten meenemen door Van der Stoep, ontvingen cadeaus van hem, maar zouden nooit zijn ingegaan op zijn vragen om seks. Ze vonden zijn pikante vragen raar. Van der Stoep wilde bij de politie niks zeggen over zijn berichtjes, maar heeft wel verklaard dat hij vindt dat hij niks fout heeft gedaan en dat 'elke 16-jarige moet genieten met waar zij zin in heeft'. Hij zou uiteindelijk nooit aan een van de meisjes hebben gezeten.

De officier van justitie acht de pogingen om betaalde seks met minderjarige meisjes in alledrie de gevallen bewezen. Dat geldt ook voor het cokebezit. De officier eiste dinsdag rond het middaguur 5 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur tegen Van der Stoep. Omdat de verdachte vindt niks verkeerd te hebben gedaan zou bovendien een proeftijd moeten gelden van vijf jaar.

De rechter doet op 8 december uitspraak in de zaak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement