Vijf procent mantelzorgers denkt weleens aan zelfmoord
De zorg voor een partner met dementie is zo zwaar dat vijf procent van de mantelzorgers zelfmoordgedachten heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.
Uit een eerdere studie van het Amsterdamse ziekenhuis bleek al dat bijna veertig procent van de mantelzorgers die samenleeft met een dementerende kampt met een ernstige depressie. Zij gaan gebukt onder de zorg die vaak 24 uur doorgaat. Karlijn Joling, epidemioloog aan het VUmc, heeft nu vastgesteld dat het bij vijf procent van de mantelzorgers zelfs zo slecht gaat dat zij herhaaldelijk denken aan zelfmoord of zelfbeschadiging.
Eenzamer
Joling analyseerde data van 192 mensen die thuis voor hun dementerende geliefde zorgen. De mantelzorgers vulden iedere drie maanden een vragenlijst in, gedurende twee jaar. De suïcidale gedachten staken meestal de kop op in het tweede jaar. Joling: ,,Wij denken dat de zorg dan zwaarder wordt, doordat de partner achteruit gaat, zijn gedrag verandert en hij steeds minder dingen zelfstandig kan.” De mantelzorgers met suïcidale gedachten voelen zich vaker dan hun lotgenoten ongelukkiger en eenzamer, ervaren minder steun van familie, meer gezondheidsproblemen, zegt Joling. ,,Ook hebben zij vaker het gevoel dat ze de zorg van hun partner niet goed aankunnen.”
Alzheimer Nederland noemt de cijfers ‘schokkend’. Uit eigen onderzoek onder 3400 mantelzorgers vorig jaar gaf 1 op de 6 al aan overbelast of zwaar overbelast te zijn. Twee jaar eerder was dat nog 1 op de 10. ,,De mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder en dat is zorgwekkend. Dit komt omdat mensen met dementie steeds langer thuis wonen. Het verpleeghuis is de allerlaatste stap,” zegt een woordvoerder.
Dementie
Wanneer je partner dement wordt, veranderen zelfs de gewone dingetjes als een kopje koffie drinken
In Nederland hebben ruim 270 duizend mensen dementie, zo’n 70 procent woont nog thuis. Volgens de landelijke vereniging Mezzo die mantelzorgers bijstaat, hebben twee groepen het zwaarder: de mantelzorgers die voor een familielid zorgen met dementie of zij die zorg geven aan naasten met een psychiatrische aandoening. ,,Wanneer je partner dement wordt, veranderen zelfs de gewone dingetjes als een kopje koffie drinken. Plots moet je uitleggen wat een kopje is en dat je die aan het oortje moet oppakken,” licht Mezzo-woordvoerder Fleur Kusters toe.
Maar het is ook de voortdurende onrust die de mantelzorgers slapeloze nachten bezorgt, weet zij. ,,Kan ik hem nog alleen laten? Gaat hij dan dwalen? Wat als hij het gas open laat staan? Vaak komt het erop neer dat de mantelzorger thuis blijft om ervoor te zorgen dat er niks mis gaat. Zijn wereldje wordt steeds kleiner.”
Depressies
Vaak komt het erop neer dat de mantelzorger thuis blijft om ervoor te zorgen dat er niks mis gaat
Volgens VUmc-onderzoeker Joling zijn er weinig bewezen methodes om de angst en depressie bij de mantelzorgers terug te dringen. Zelf onderzocht ze of familiebijeenkomsten, waar onder meer een professional bij is, de druk kan verlichten. Dit bleek niet het geval. ,,We zien wel dat het geven van bepaalde informatie als waardevol wordt gezien, bijvoorbeeld hoe je met veranderend gedrag van je partner om moet gaan,” vertelt zij.
Mezzo en Alzheimer Nederland hameren op hulp uit de omgeving, zodat de mantelzorger af en toe adempauze kan nemen. Ook pleiten de organisaties voor hulp van een zogenoemde case-manager, een vaste hulpverlener die de familie vanaf de eerste diagnose tot de laatste fase bijstaat. In sommige regio’s pakt de wijkverpleging dit werk op, maar op veel plekken in het land zijn hier lange wachtlijsten voor, betreurt Alzheimer Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
52
Nieuwe stikstofdoelen uitgelekt: industrie moet 38 procent minder uitstoten, mobiliteit 25 procent
De industrie moet 38 procent minder stikstof uitstoten in 2030. En de uitstoot in de mobiliteitssector moet 25 procent lager. -
15
Reacties op aardbeving Turkije en Syrië: ‘Wat u ook aanhangt, deze mensen hebben hulp nodig’
‘De beelden die u en ik gezien hebben gaan elk voorstellingsvermogen te boven, deze mensen moeten geholpen worden’ en ‘Het probleem met Ongehoord Nederland is voornamelijk dat ze niet voldoen aan journalistiek van hoor en wederhoor’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 8 februari verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUMnieuwe feiten
Wie drukte op de knop van de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten?
Wie drukte op de lanceerknop van de Russische Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten? En wie in Moskou besloot het wapensysteem te leveren aan rebellen in Oost-Oekraïne? Nabestaanden van de 298 slachtoffers hopen woensdagmiddag op antwoorden, als het internationale onderzoeksteam (JIT) nieuwe feiten presenteert. -
18
Het piept en kraakt in de kinderopvang: hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk en veel vacatures
Veel nieuwe medewerkers in de kinderopvang zijn binnen een jaar weer gestopt. De helft van hen keert de sector zelfs helemaal de rug toe. Daarmee blijft de werkdruk onverminderd hoog. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
PREMIUM
Passagiers vroegen of Daniel B. het rustiger aan kon doen: even later crashte auto tegen boom
Hij was de bob na een feestje in Den Haag. Met 200 kilometer per uur op de snelweg reed hij naar Schiedam. Zijn passagiers vroegen of hij het rustiger aan kon doen. Later werd de auto gelanceerd en kwam tot stilstand tegen een boom. Daniel B. (25) blijkt ook nog hardleers. Na het ongeval werd hij nog eens drie keer op de bon geslingerd wegens te hard rijden. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.