Vijf redenen waarom zoveel millennials thuiszitten met een burn-out
Ben jij geboren tussen 1980 en 2000 (een millennial dus)? En heb je het idee dat je op elk moment de ideale versie van jezelf moet zijn? Vind je het idee onverdraaglijk als je daar een keer niet aan kan voldoen? Dan heb jij hét recept voor stress, burn-out en faalangst te pakken. Maar waarom?
Psycholoog Thijs Launspach, zelf ook millennial, legde het gisteren in een college van de Universiteit van Nederland haarfijn uit. En met succes: het filmpje van de uitzending wordt massaal gedeeld.
Vijf redenen waarom jíj als millennial zo vatbaar bent voor een burn-out:
1. Je bent hoogst individualistisch opgevoed. Je ziet jezelf als 'de maat der dingen in het leven'. Je bent zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in je leven. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, je denkt dat het volledig je eigen schuld is.
2. De tijd tussen je pubertijd en wanneer je je echt volwassen voelt, is langer geworden. We beginnen namelijk later aan een vaste baan, een vast huis en een gezin. De periode tussen de puberteit en de tijd dat je 30/35 jaar bent, is steeds belangrijker geworden. We verwachten daarentegen wél dat we alles hebben bereikt voor ons dertigste. Lukt dat niet? Dan creëer je stress.
3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat vergelijken is met alle technologie heel makkelijk. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.
4. De kansen op de arbeidsmarkt zijn klein, waardoor je als millennial soms je standaarden moet verlagen, wat weer zorgt voor teleurstelling en het idee dat je hebt gefaald.
5. Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze hebben gehoord: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen, is falen. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen. Het gevolg: stress.
Explosieve cocktail
Deze vijf dingen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. In plaats van het rustiger aan te doen als je het druk hebt, zet je een tandje bij. Zo creëer je torenhoge verwachtingen waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. En dat idee, dat je er niet aan kunt voldoen, dat is onverdraaglijk.
Wat kun je er aan doen?
Het einde is niet nabij, want je kunt er wel wat aan doen, vertelt Launspach:
- Het is tijd dat we weer eerlijke gesprekken hebben met elkaar. We moeten kwetsbaar en eerlijk zijn over onze beperkingen en uitdagingen.
- Extra coaching is belangrijk tussen studie en arbeidsmarkt. Dit is een kwetsbaar moment.
- Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze levensfase over gaat. Het gaat namelijk niet per se over verwachtingen inlossen, maar meer over jezelf ontwikkelen. Kom er met vallen en opstaan achter wie je bent. En dan maak je fouten. Fouten die je moet accepteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Raad van State verwerpt nareismaatregel asielzoekers, 1200 mensen mogen visum ophalen
Asielzoekers met een verblijfsvergunning mogen hun gezinsleden direct naar Nederland halen, ook al hebben ze hier nog geen woonruimte buiten asielzoekerscentra. De Raad van State verwees woensdagochtend de zogenoemde nareisbeperking die het kabinet in oktober invoerde, definitief naar de prullenmand. ‘Dit was geen geschikte oplossing.’ -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMnieuwe feiten
Wie drukte op de knop van de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten?
Wie drukte op de lanceerknop van de Russische Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten? En wie in Moskou besloot het wapensysteem te leveren aan rebellen in Oost-Oekraïne? Nabestaanden van de 298 slachtoffers hopen woensdagmiddag op antwoorden, als het internationale onderzoeksteam (JIT) nieuwe feiten presenteert. -
Drukste avondspits van het jaar door ongevallen en staking
De drukste spits van het jaar is dinsdagavond gemeten, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er ruim 880 kilometer file op de Nederlandse wegen.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
39
ACM doorzoekt administratie Eneco, Essent en Vattenfall voor controle op prijsplafond
De Autoriteit Consument & Markt heeft dinsdag de drie grote energiemaatschappijen bezocht om meer informatie te verkrijgen over de opbouw van hun energietarieven. De bezoeken zijn onderdeel van de aangescherpte controle van de toezichthouder op Eneco, Essent en Vattenfall vanwege het prijsplafond. -
PREMIUM
Sal Köse (49) uit Zutphen mogelijk nog levend onder puin in Turkije, broer Yilmaz en vader dood gevonden
Verdriet. Onzekerheid. Wanhoop. Het zijn gevoelens die vechten om voorrang bij de familie Köse uit Zutphen. Sal Köse (49), vader van twee kinderen, ligt mogelijk nog levend onder het puin na de aardbeving in Turkije. Voor zijn broer Yilmaz en hun vader, allebei ook uit Zutphen is er geen hoop meer. Hun lichamen werden vanochtend gevonden. ‘We bedelen om hulp, maar het komt maar niet.’