Een eerdere rechtbanktekening van Hicham M., Mohamed H. en Omar L. Drie van de vijf verdachten die vandaag voor het gerecht moesten komen.
Volledig scherm
Een eerdere rechtbanktekening van Hicham M., Mohamed H. en Omar L. Drie van de vijf verdachten die vandaag voor het gerecht moesten komen. © Aloys Oosterwijk/ANP

Vijf verdachten van mocro-oorlog blijven vast

Vijf verdachten die de afgelopen jaren wisselende rollen zouden hebben vervuld bij twee criminele afrekeningen en een poging daartoe, blijven voorlopig achter slot en grendel. Dit bepaalde de rechtbank maandag tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De volgende zitting is over twee maanden gepland.

Omar L., Hicham M., Daniël M., Don Victor M. en Mohamed H. staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016.

Volgens justitie zijn de liquidaties uitgevoerd tegen de achtergrond van de mocro-oorlog, die al enkele jaren woedt. Broer Youssef van verdachte L. werd in 2012 geliquideerd tijdens een 'wildwest' in de Amsterdamse staatsliedenbuurt. Het vermoedelijke doelwit van deze aanslag, Benaouf A., wist te ontkomen. Afgelopen jaar werd geprobeerd om met een gekaapte helikopter A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

Ook op Omar L. is waarschijnlijk ooit een aanslag beraamd, maar daarbij werd een verkeerde, onschuldige man doodgeschoten. Deze vergismoord op Stefan Eggermont wordt gezien als een dieptepunt in de Amsterdamse onderwereldoorlog.

Lees verder onder de foto

De auto waarin in Chahid Yakhlaf in november 2014 reed, toen er op hem een mislukte moordpoging werd gedaan. Op Oudjaarsdag 2015 is hij alsnog geliquideerd.
Volledig scherm
De auto waarin in Chahid Yakhlaf in november 2014 reed, toen er op hem een mislukte moordpoging werd gedaan. Op Oudjaarsdag 2015 is hij alsnog geliquideerd. © ANP

Liquidatie

Eaneas L., de man die verdacht werd van betrokkenheid bij deze vergismoord, is november 2015 doodgeschoten in Krommenie. Hij zou hebben behoord tot de groep van de in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de gangsteroorlog.

Op Oudjaarsdag 2015 werd de 27-jarige Chahid Yakhlaf in Kerkdriel met automatische wapens onder vuur genomen. Hij overleefde dat niet. Yakhlaf was een prominente speler in de Amsterdamse onderwereld, hij zou een vertrouweling zijn geweest van Martha. Omar L. is eind vorig jaar opgepakt als mogelijke opdrachtgever van deze liquidatie.

Op 10 april staat wederom een niet-inhoudelijke zitting op de rol. Het onderzoek moet dan zijn afgerond. Het Openbaar Ministerie liet maandag weten in de afrondende fase te zijn: het omvangrijke eindrapport wordt momenteel gekopieerd en dat zal waarschijnlijk twee weken duren. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke zitting zal plaatshebben.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.