Het revalidatiecentrum Basalt heeft een medisch-specialistisch revalidatieprogramma ontwikkeld voor coronapatienten na ziekenhuis- of ic-opname.
Volledig scherm
PREMIUM
Het revalidatiecentrum Basalt heeft een medisch-specialistisch revalidatieprogramma ontwikkeld voor coronapatienten na ziekenhuis- of ic-opname. © Robin Utrecht

Vijf weken werd Aad (70) beademd: ‘Ik lag op het randje’

REPORTAGEDe virusgolf ging van de ic’s naar de revalidatiecentra. Daar leren patiënten weer zelf ademen, lopen en eten. Een kijkje op de coronavleugel van een Haagse herstelkliniek. ‘Het is wel een feestje hoor’.

,,Kijk uit, Jan’’, zegt de arts. Bijna stoot Jan Gort (61) het hoofd tijdens een oefening op de gang. De oefentrap telt vijf treden maar met zijn 1,94 meter raakt hij al gauw het systeemplafond van de Haagse revalidatiekliniek Basalt, aan de rand van de stad.

Revalideren is improviseren. In recordtempo werd vorige maand een verpleegafdeling voor corona ingericht, inclusief een speciale isolatiezone voor besmette patiënten. Personeel moet eerst door de sluis voordat de ‘rode zone’ betreden kan worden. Binnen is de luchtdruk zo ingesteld dat virusdeeltjes daar blijven, verplegers en artsen in maanpakken en mondkapjes domineren het decor. Met zo’n 35 patiënten zijn alle plekken bezet. De coronapatiënten moeten hier na wekenlange beademing op de intensive care opnieuw leren leven. Dat begint bescheiden. Zelf naast het bed gaan staan is een kleine stap voor de mens, maar een reuzensprong voor coronapatiënten. Eén theelepeltje water drinken kan te veel gevraagd zijn.