Volledig scherm
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. Roeivereniging Aegir is hieraan gelieerd. © ANP

Vindicat schorst roeiers vanwege verkiezing 'Slet van de Zomer'

De Groningse Roeivereniging GSR Aegir heeft in het julinummer van haar clubblad een verkiezing van de ‘Slet van de Zomer bokaal’ geplaatst. Het vrouwonvriendelijke stuk is bij het overkoepelende studentencorps Vindicat in het verkeerde keelgat geschoten. Meerdere leden van de subvereniging werden geschorst. Dat meldt het Groningse stadsblog Sikkom.

In het artikel, te vinden in clubblad De Ster, presenteert de redactie een overzicht van de seksuele escapades van haar leden, die worden aangeduid met initialen en het jaartal dat zij lid werden van de roeivereniging. ,,De winnares van de zomerbokaal 2017 wordt in het artikel geduid als een ‘jong hertje’, dat haar ‘avontuurtjes heeft gedeeld via Instagram’ en doet voorts suggesties voor de komende projecten die zij op stapel heeft staan'', aldus Sikkom.

'Bangalijst'

Overkoepelend studentenorgaan Vindicat kwam vorig jaar zelf in het nieuws, nadat er een zogenaamde 'bangalijst' circuleerde op internet. Hierin werden vrouwelijke Vindicatleden op hun seksuele vaardigheden beoordeeld en met naam en contactgegevens genoemd. Destijds werden hiervoor dertien leden geschorst en werd de vereniging een gedragscode opgelegd door de gemeente Groningen, de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit.

Het bestuur van Vindicat reageert dan ook geschokt op de publicatie van het clubblad van haar liaison. ,,Wij waren niet op de hoogte van het bestaan van dit blad. Wij leggen G.S.R. Aegir het aankomende verenigingsjaar een schorsing op en zullen hen de ruimte bieden om - net als Vindicat - seksisme binnen de vereniging tegen te gaan.''

Schorsing

Aegir zelf zegt in een verklaring dat de auteur van het seksistische artikel een jaar lang niet hoeft terug te komen, net als de eindredacteur. De twee mogen gedurende deze periode op geen enkele wijze betrokken zijn bij de vereniging. De Rijksuniversiteit laat weten eerst met Aegir te willen spreken alvorens een reactie te geven op de slettencompetitie van de roeivereniging.