Volledig scherm
Foto ter illustratie. © PETER VAN TRIJEN

Vingerafdruk in paspoort blijft ongebruikt

Vingerafdrukken in paspoorten worden nooit gecontroleerd bij het reizen over de grens. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Het is al acht jaar verplicht voor Nederlanders om hun vingerafdruk te registreren in hun paspoort, maar daar wordt niets mee gedaan.

Naar aanleiding van de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2011 zijn er in Europa afspraken gemaakt om strenger te kunnen controleren. Sinds 2009 moeten EU-burgers daarom hun vingerafdruk afstaan bij het aanvragen van een paspoort. 

Deze worden echter zelden gecontroleerd. Alleen bij gemeenten wordt er bij uitzondering naar gekeken. Dit concludeert de NOS op basis van een rondgang bij de Marechaussee en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat technische mankementen of politieke oorzaken er regelmatig voor zorgen dat de vingerafdrukken niet eens gelezen kunnen worden. 

Het invoeren van de maatregel heeft de samenleving bakken met geld gekost. Alleen de aanschaf van de 4800 scanners werd geschat op 32 miljoen euro. 

Identiteitsfraude

Het doel van de extra veiligheidsmaatregel was om het moeilijker te maken met een paspoort te reizen van iemand op wie je veel lijkt. Ook zou het identiteitsfraude tegen moeten gaan in Nederland. Hier is dus niets van terechtgekomen.