Volledig scherm
Viroloog Ab Osterhaus © Robin Utrecht

Viroloog Ab Osterhaus pleit voor griepprik docenten

Alle leerkrachten zouden zich vanaf volgend jaar moeten laten inenten tegen de griep. Daarvoor pleit de Nederlandse viroloog en influenza-expert, prof. dr. Ab Osterhaus, meldt De Telegraaf.

De griepgolf zorgt ervoor dat alleen al in het basisonderwijs vele honderden scholieren naar huis worden gestuurd. Dat blijkt uit cijfers van de website lerarentekortis.nu. Volgens de site, die in het leven geroepen is door de actiegroep van leraren in het primair onderwijs, 'PO in actie', zaten gisteren 4.292 kinderen thuis.

Tijdige vaccinatie is beter voor de continuïteit van het onderwijs, zegt Osterhaus. ,,De lege klassen maken de noodzaak duidelijk.''

Dramatisch tekort

De griepepidemie, die nu al ruim zeven weken duurt, maakt het dramatische tekort aan onderwijskrachten extra zichtbaar. Scholen zetten, soms met de moed der wanhoop, invalkrachten dan wel ouders in, of combineren klassen.

Probleem is dat niet alleen vaste krachten ziek zijn, er is ook een groot gebrek aan vervangers. Zo moest PON, de grootste pool met vervangers voor zieke docenten in Oost-Nederland, de afgelopen twee weken geleden meer dan 170 klassen teleurstellen.