Volledig scherm
© Paul Rapp

Vlag kan uit: ook voor leerlingen praktijkonderwijs nu een diploma

Leerlingen op praktijkscholen krijgen voortaan een diploma. Nu is het praktijkonderwijs nog de enige vorm van voortgezet onderwijs waar scholieren zonder het begeerde papiertje van school gaan.

Het kabinet gaat de wet aanpassen om het diploma voor het praktijkonderwijs mogelijk te maken. Dat meldt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag aan de Tweede Kamer.

Zo’n 30.000 leerlingen volgen praktijkonderwijs. Voor hen is het vmbo, het laagste niveau van het reguliere voortgezet onderwijs, te hoog gegrepen. Op een handjevol van de 175 praktijkscholen krijgen schoolverlaters al een diploma, als erkenning en als bewijs van hun inzet. Minister Slob vindt dat dit op elke praktijkschool moet gebeuren, zodat leerlingen trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt. ,,Zij willen net zoals andere leerlingen laten zien wat ze kunnen.’’

Geen eindexamen

In de vijf jaar die voor praktijkonderwijs staat, worden scholieren via praktijklessen en stages naar werk begeleid. Leerlingen sluiten die periode niet af met een eindexamen, omdat ze allemaal op verschillende niveaus onderwijs volgen. ,,De kracht van het praktijkonderwijs zit in maatwerk’’, vindt Slob. Het gros van de scholieren gaat na de praktijkschool aan het werk; de helft heeft meteen een baan. De meesten gaan aan de slag bij een sociale werkplaats.

Naast het diploma kan de praktijkschool een portfolio samenstellen, waar de praktijkervaring van leerlingen in wordt vastgelegd. Als een scholier bijvoorbeeld stage geeft gelopen bij een bakkerij, kan ook een verklaring van de brancheorganisatie in de portfolio worden opgenomen.

Slob wil het praktijkonderwijsdiploma zo snel mogelijk in de wet verankeren. In de tussentijd roept hij praktijkscholen op schoolverlaters al een diploma te geven. Dat diploma geeft geen recht op een vervolgopleiding – zoals dat op vmbo, havo of vwo wel het geval is – of op doorstroming naar het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo).

De minister gaat wel een proef doen om scholieren in het praktijkonderwijs met extra begeleiding klaar te stomen voor het vmbo. Komend schooljaar kunnen leerlingen op dertig scholen af en toe les volgen op het vmbo, waarmee ze dan in twee of drie jaar kunnen wennen aan het hogere niveau. Als ze hebben bewezen dat ze dit aankunnen, stromen ze door naar het vmbo.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”