Vlag uit bij 79 scholen: drie jaar pronken met eretitel ‘excellent’

in kaartNog eens 79 scholen in Nederland krijgen vandaag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.

De uitreiking van de predicaten vindt op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf. Om welke scholen het gaat wordt om 12.00 uur bekendgemaakt. Vorig jaar werden 49 scholen in het zonnetje gezet.

Een excellente school is een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door uit te blinken op een bepaald gebied.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.

Volledig scherm
In het hele land krijgen scholen het predicaat omdat ze op een bepaald gebied uitblinken. © ANP

Neppredikaat

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt het predicaat 'Excellente Scholen' een neppredicaat. Uit protest gaat de scholierenorganisatie een eigen predicaat 'Excellentere scholen' uitreiken. Volgens het LAKS tellen de meningen van leerlingen niet mee bij het kiezen van de winnende scholen.

,,Een school is pas excellent te noemen, als de leerlingen daar ook zo over denken'', aldus de organisatie. Wat het LAKS betreft gaat de eretitel dit jaar naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht. De school ontvangt van haar leerlingen een gemiddeld rapportcijfer van 8,1.