Volledig scherm
Wie deze kerst biologisch of scharrelvlees op tafel wil, moet goed zoeken. © Gratis

Vlees dat met kerst op tafel komt vaak kiloknaller

Wie deze kerst biologisch of scharrelvlees op tafel wil, moet goed zoeken. De meeste supermarkten maken in hun kerstfolders reclame voor kiloknallers: goedkoop vlees dat geen keurmerk draagt.

Quote

De kerstge­dach­te gaat blijkbaar niet op voor de dieren die op ons bord eindigen

Anne Hilhorst van Wakker Dier

Dit blijkt uit een analyse door de stichting Wakker Dier. De organisatie is teleurgesteld om dit kerstleed. ,,Om klanten de winkels in te lokken stunten supermarkten massaal met dierenleed. De kerstgedachte gaat blijkbaar niet op voor de dieren die op ons bord eindigen'', aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

Plus doet het wat dat betreft beter deze kerst. De supermarkt heeft als enige meer keurmerkvlees dan kiloknallers in de kerstfolder.

Van alle 365 vleesaanbiedingen die Wakker Dier telde in de kerstfolders, was er slechts één biologisch. 90% van de keurmerkaanbiedingen, hebben één Beter Leven ster. Vooral kippen en runderen hebben te lijden onder het kerstfeest. In beide gevallen is meer dan 80% van het aangeboden vlees een kiloknaller.

Vegetarische kerst

Volledig scherm
Isabel Boerdam © Isabel Boerdam

Een Beef Wellington zonder rund maar wel met stilton, snijbiet en walnoten? De vegetariër komt volop aan zijn trekken tijdens de kerstdagen. In de huisbladen van de supermarkten is veel aandacht voor vlees- en visloos dineren. En een beetje restaurant heeft een of twee groentegerechten in het kerstmenu staan.

Volgens de Vegetariërsbond telt Nederland ongeveer 700.000 vegetariërs. Naar schatting 70.000 mensen noemen zich veganist. Die eten geen enkel dierlijk product.

,,Het hangt een beetje van het soort restaurant af, maar in het hogere segment maken koks er een sport van om een gang met alleen groenten te presenteren. Maar ook in een 'all you can eat' kun je vaak goed terecht. Vooral als ze Libanees of Indiaas koken'', zegt Isabel Boerdam. Zij is de oprichter van de food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër

,,Er is aanzienlijk meer aandacht voor de vegetarische keuken. Kijk maar naar de supermarkten. Die bieden tegenwoordig allerlei luxe producten aan zonder vlees of vis. Ook hun huisbladen staan vol vegetarische recepten'', weet Boerdam.

Slachtpartij

Volgens de Vegetariërsbond staat Kerstmis nog gelijk aan een slachtpartij. ,,In totaal zullen er gedurende de kerstdagen 2,7 miljoen dieren worden gegeten, het merendeel kip en kalkoen, ruim 800.000 per dag. En daarnaast ruim een een miljoen konijnen en eenden", rekende de bond uit.

,,En dit allemaal terwijl een goede vegetarische maaltijd op geen enkele manier voor een maaltijd met vlees onder hoeft te doen. De mogelijkheden van de vegetarische keuken zijn eindeloos", zegt directeur Floris de Graad van de Vegetariërsbond. ,,Groenten zijn veel veelzijdiger dan vlees en verdienen daarom in het middelpunt van de maaltijd te staan, elke dag en zeker ook tijdens kerst. "

Thuisbezorgen

De meeste Nederlanders staan met kerst nog steeds zelf in de keuken. Alhoewel het thuisbezorgen van eten een vlucht neemt, vinden we dat met kerst nog niet gewoon. Op tweede kerstdag vinden we het minder erg om ons te laten bedienen.

Van de vier grote maaltijdbezorgdiensten zijn er maar twee waar je op eerste kerstdag terechtkunt en dan ook nog alleen als je in Amsterdam woont. Uber Eats is namelijk die dag alleen in de hoofdstad actief, terwijl Deliveroo en Foodora de rolluiken van hun bestelapp naar beneden houden. Thuisbezorgd.nl bezorgt wel door heel het land, maar verwacht een derde minder orders dan op normale dagen.

Alle bezorgdiensten geven verder aan dat nieuwjaarsdag een topdag is. Foodora claimt zelfs kantoorpersoneel in te zetten als bezorgers op die dag. Ook met Nieuwjaar zijn pizza's en hamburgers favoriet, al was begin 2017 ook de boerenkoolstamppot opvallend populair.