Volledig scherm
© anp

Vleesloze maandag voor ambtenaren

Voor duizenden ambtenaren gaan hamburgers en kroketten op maandag in de ban. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken introduceren een Meat Less Monday, een maandag met zo weinig mogelijk vlees.

In al hun overheidskantines wordt drie maanden lang op maandag vooral vegetarische maaltijden geserveerd. De overheid draagt zo een steentje bij aan dierenwelzijn en duurzaamheid, is de gedachte. De vier ministeries hebben het initiatief afgekeken van het Noorse leger, waar de maandag-met-minder-vlees al ruim een jaar met veel succes draait.

Vlees en vis verdwijnen niet geheel van het menu, beklemtoont Sebastiaan Aalst van Food Cabinet, die het initiatief voor de departementen coördineert. 'Verplichten werkt averechts en levert alleen maar heftige reacties op, hebben we gemerkt toen op de universiteit en hogeschool van Amsterdam een Meat Less Monday werd geintroduceerd. Bedoeling is juist mensen meer te laten nadenken over duurzaamheid.'

Keuze
Hij stelt dat vegetariërs nu vaak bitter weinig keus hebben in kantines. 'Dat draaien we om: vegetarisch wordt op maandagen de norm, maar vlees is wel degelijk nog te krijgen, alleen minder.' Ook het ministerie van Infrastructuur & Milieu laat weten ambtenaren niet de wet te willen voorschrijven. 'Wij willen juist meer keuze bieden,' stelt woordvoerder Lianne Sleutjes.

De eerste maandag dat overheidswerkers het met minder vlees moeten doen wordt 3 november: dan neemt Siebe Riedstra, de hoogste ambtenaar van  minister Schultz (I&M) de eerste groentelunch in ontvangst. Ook komt Noorse commandant Pal Stenberg vertellen over zijn ervaringen in het Scandinavische land.

Vooral in Engeland en de VS is de Meat Less Monday  al jaren wijdverbreid. Zo voert ex-Beatle en vegetariër Paul McCartney er al jaren actie voor.