Volledig scherm
© Shutterstock

'Vliegtaks helpt klimaat niet'

Een nationale vliegtaks zoals het kabinet die voor 2021 wil invoeren, zal geen effect hebben op het klimaat. Ook zal het aantal vluchten in Nederland niet verminderen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft, gemaakt in opdracht van het ministerie van Financiën.

Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant heeft CE Delft tien verschillende typen heffingen onderzocht. Uit alle opties blijkt dat 95 procent van de reizigers blijft vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven. Minder dan 5 procent kiest een alternatief.

De vliegtaks zou ook amper bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Een klein deel van de reizigers zegt zelfs gebruik te gaan maken van luchthavens over de grens waar geen heffing geldt. Daardoor wordt de aanslag op het milieu 'verlegd'. Het omrijden zorgt daarbij voor extra milieuvervuiling.

  1. Ook buitenlandse aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkelder verbleef

    Ook buitenland­se aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkel­der verbleef

    Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er inmiddels volop aandacht voor de ontdekking van een gezin dat minstens negen jaar in een Drentse schuilkelder verbleef. De BBC, de Süddeutsche Zeitung en Kronen Zeitung besteden onder andere aandacht aan de ‘uitzonderlijke situatie', zoals burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden het nieuws vanmiddag omschreef tijdens een persconferentie.