Vliegtuig met twee personen gecrasht in haven Rotterdam, zoektocht naar lichamen gaat door
UPDATEIn het Calandkanaal in de haven van Rotterdam is een vliegtuigje gecrasht. Er waren twee personen aan boord, zij hebben de ramp niet overleefd. Hun lichamen zijn nog altijd niet gevonden.
Dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De zoektocht naar de inzittenden werd afgelopen nacht gestaakt vanwege het slechte zicht. ,,Vanmorgen wordt er weer volop ingezet op het zoeken naar restanten van het vliegtuig en de eventuele inzittenden,” aldus een woordvoerder op maandagochtend.
Bij de zoektocht wordt volgens de politie het gebied nu systematisch afgezocht met een sonarboot. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een onderwaterdrone van de brandweer. Deze drone kan objecten onder water registreren en lokaliseren. Het scheepvaartverkeer in het drukke Calandkanaal is niet gestremd.
Na ruim twee uur zoeken, zondagavond rond 21.15 uur, meldden de hulpdiensten dat ze zijn ‘overgegaan tot bergen’. Een woordvoerder sluit uit dat de inzittenden nog in leven zijn. Volgens de hulpverleners is er sprake van een ‘noodlottig ongeval’.
Hulpdiensten rukten zondagavond massaal uit nadat er drijvende reddingsvesten in het water waren gezien, alsook brokstukken, kleding en een oliespoor. Volgens een woordvoerder van het havenbedrijf is er ook een vliegtuigvleugel aangetroffen. Op een van de brokstukken is een registratienummer van een kleiner soort vliegtuig te zien, van welk type precies is nog onduidelijk.
Opgestegen in Noord-Duitsland
Het gecrashte vliegtuig is eerder op zondag opgestegen in Noord-Duitsland en was onderweg naar Noord-Frankrijk, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tegen deze site. Er volgde een grote zoekactie vanaf het water in het Calandkanaal. Hulpdiensten zoeken met divers materieel in het water naar de twee inzittenden. Ook zijn beroepsduikers uitgerukt om op 24 meter diepte te zoeken, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De sterke stroming maakt het zoeken lastig, ook is de romp van het toestel nog niet gevonden.
In eerste instantie was onduidelijk wat er precies aan de hand was. De hulpdiensten ontvingen rond 18.50 uur de eerste melding van een mogelijke crash. ,,We hebben het vermoeden van een crash van een klein vliegtuigje. De crash is niet bevestigd door Rotterdam The Hague Airport. Zij waren nog niet op de hoogte van een mogelijke crash, dus we zijn volop aan het zoeken naar wrakstukken en eventuele slachtoffers”, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond eerder op de zondagavond.
Een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport meldt dat het vliegtuigregistratienummer dat op een wrakstuk is aangetroffen niet bekend is bij de luchthaven of de vliegclubs die er actief zijn. ,,Het is voor ons dus ook onduidelijk waar het hier om gaat.”
Hulpverleners zijn massaal uitgerukt naar de monding van de Rotterdamse haven, ter hoogte van Hoek van Holland. Daar is te zien hoe tal van boten in het water op zoek zijn. Ook op de wal hebben zich tal van hulpdiensten verzameld. Omdat er verschillende hulpverleners betrokken zijn is er opgeschaald naar GRIP-1. Dat gebeurt alleen bij grootschalige calamiteiten.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een verkennend onderzoek aangekondigd ‘in verband met de vondst van wrakstukken van een klein vliegtuig’, meldt de raad op Twitter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uniek vonnis Sanderink: niet eerder werd eigenaar zo radicaal verbannen uit eigen bedrijf
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag. -
PREMIUM7 landen
Wij betalen 4,16 euro voor pot Nutella, Belgen maar 2,75 euro: dit kosten boodschappen in Europa
In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen. De verschillen zijn best groot. Waar een pot Nutella in Nederland 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst. Voor een fles zonnebloemolie (hier: 3,69 euro) moet je in Spanje zijn: 2,20 euro. -
Drugsafval vermoedelijk maandenlang in bodem van Someren gelopen, provincie begint groot onderzoek
Bij een drugslab aan de Bergdijk in Someren is vermoedelijk maandenlang drugsafval de grond in gesijpeld. Dat kan voor enorme milieuschade zorgen. De provincie Noord Brabant neemt de zaak hoog op en doet van februari tot april bodemonderzoek, op verzoek van de gemeente Someren. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Hoe PvdD een bom legde onder de bio-industrie – en de minister daar een stokje voor stak: ‘Dit is democratisch niet zuiver’
Tegen alle verwachtingen in namen de Eerste en de Tweede Kamer een amendement aan dat zomaar het einde van de bio-industrie zou kunnen betekenen. Er mist alleen nog één ding: de handtekening van de minister. Waarom tekent hij niet?
-
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.