Volledig scherm
Een dagje Scheveningen kost zo'n 46 euro. © ANP

Vlieland net zo duur als strand in Los Angeles

Nee, het is niet Noordwijk, Bloemendaal of Scheveningen waar de toerist voor een dagje aan het strand het meeste geld moet neertellen. In Nederland spant Vlieland de kroon, als we het internationale onderzoek van TravelBird mogen geloven.

Volledig scherm
Duinen en strand van Vlieland. © ANP XTRA

Voor zonnecrème, een watertje, een biertje, een ijsje, een lunch en de faciliteiten ter plaatse betaalt de bezoeker op Vlieland 53,26 euro. En dat is om precies te zijn twee cent duurder dan - jawel - Venice Beach, Los Angeles.

Op de jaarlijkse ranglijst van de 327 duurste populaire badplaatsen in de wereld, neemt Vlieland de 31ste plek in. Nee, dan Scheveningen: de badplaats die z'n 200ste verjaardag viert, komt pas veel verder op het lijstje tevoorschijn. Op een keurige 94ste plek, vlak voor Puncho Beach in Libanon. Het dagje strand kost bij Den Haag 45,96 euro.

Vergeleken met Vlieland blijkt Scheveningen goedkoper te zijn als het gaat om de strandfaciliteiten (de ligstoel en de parasol) en de zonnecrème. Behalve Vlieland zijn negen andere Nederlandse badplaatsen duurder dan Scheveningen. Zelfs in Kijkduin is de badgast volgens het onderzoek van TravelBird een tikkeltje meer geld kwijt.

De badplaats in verbouwing komt terug op de 81ste plaats, na de duurdere stranden van Bloemendaal aan Zee, Noordwijk aan Zee, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Katwijk aan Zee en Texel. In Nederland is de toerist die zon en zee zoekt alleen op de Zeeuwse stranden goedkoper uit dan op Scheveningen. De uitzondering is IJmuiden dat zich de goedkoopste badplaats van Nederland mag noemen met 34,78 euro voor een dagje strand.

Spotgoedkoop

Maar het leuke van zo'n groot onderzoek is natuurlijk de vergelijking met andere landen. Zo staat het goedkoopste West-Europese strand een heel stuk lager op de ranglijst van duurste badplaatsen dan Scheveningen en Kijkduin. De Duitse Falkensteiner Ufer, bij Hamburg neemt de 321ste plaats in. Het dagje strand is er spotgoedkoop met 19,80 euro. Voor bier, ijs en lunch betaalt de badgast minder dan op Scheveningen. Maar de Duitse badplaats scoort vooral goed, omdat de faciliteiten gratis zijn.

Wie echt goedkoop naar het strand wil, moet eerst naar Vietnam vliegen. Cua dai Beach doet voor een dagje strand 13,44 euro. En dat is bijna zes keer zo goedkoop als de duurste van de 327 onderzochte badplaatsen ter wereld. Die twijfelachtige eer gaat naar Anse Vata in Nieuw Caledonië (78,57 euro).

Geef je mening over AD Reizen

Vul onderstaande enquête in en maak kans op een cadeaubon van Bol.com t.w.v. 25 euro.

reizen

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont. De vrouw van de raadsman stond toen de hulpdiensten arriveerden bij het slachtoffer. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.