Volledig scherm
Afgelopen weekend verdronk een 27-jarige Syriër uit Culemborg in recreatieplas de Meent in Beusichem. © William Hoogteyling

Vlogs en posters moeten nieuwkomer behoeden voor verdrinking

Het aantal verdrinkingen onder mensen met een niet-Nederlandse achtergrond is relatief nog altijd veel hoger dan onder autochtone Nederlanders. Twee campagnes moeten daar verandering in brengen. 

Afgelopen weekend nog overleed een 27-jarige Syriër uit Culemborg in een plas in Beusichem. Eerder dit jaar verdronken twee Eritreeërs in de Waal bij Brakel, nadat ze met hun auto in het donker vanaf de veerstoep het water in waren gereden. Het zijn incidenten die niet op zich staan. De rij met vluchtelingen die de laatste jaren in Nederland verdronken, is lang.

Om nieuwkomers bewust te maken van de gevaren, hebben de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en drie andere organisaties jonge vloggers uit Syrië, Eritrea en Somalië aan het werk gezet. Die waarschuwen in hun filmpjes bijvoorbeeld voor de gevaren van het zwemmen in Nederlandse rivieren en het duiken van bruggen. ,,Uit onderzoek blijkt dat jonge nieuwkomers zwemmen heel leuk vinden, maar dat ze vaak weinig weten over de risico's", zegt Marjolein van Tiggelen van de NRZ. 

Lees verder onder video

'Bijzonder schrijnend'

Volledig scherm
Twee Eritreeërs verdronken in april in de Waal bij Brakel, nadat ze met hun auto vanaf de veerstoep het water in waren gereden. © Bart Meesters

Vluchtelingenwerk Nederland juicht de campagne toe. ,,Het is bijzonder schrijnend dat mensen die onze bescherming hebben gekregen, verdrinken omdat zwemmen ze niet met de paplepel is ingegoten en ze de gevaren van open water onderschatten", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers.  

In verhouding verdrinken inwoners met een niet-westerse achtergrond 2,5 keer vaker dan die met een Nederlandse achtergrond, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Bijna 20 procent van de ruim zevenhonderd mensen die tussen 2010 en 2016 verdronken, kwam uit het buitenland. In ruim de helft van de 127 gevallen ging het om Duitsers of Polen.

Poster met zwemtips

Volledig scherm
De Nederlandse versie van de poster van de Reddingsbrigade, die zwemmers waarschuwt voor de gevaren van open water. © Reddingsbrigade Nederland

Die statistieken zijn ook de Reddingsbrigade Nederland opgevallen. Die laat een deze week gepubliceerde poster met zwemtips (ga niet in je eentje zwemmen, kijk uit voor de stroming) vertalen in het Duits, Pools en Arabisch.  

De Arabische versie moet bijvoorbeeld terechtkomen in moskeeën. ,,Mensen met een Arabische achtergrond zijn vaak minder met water opgegroeid dan mensen met een Nederlandse achtergrond", zegt Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade. ,,We willen hen graag bereiken. In welke taal dat is, vinden we niet zo belangrijk. Ons doel is er om mensen te redden, niet om ze Nederlands te leren." 

Nu het water in de grote rivieren laag staat, is de stroming er extra gevaarlijk, zegt woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat. Ook hij constateert bij nieuwkomers en arbeidsmigranten uit Oost-Europa 'veel onbekendheid' over de risico's. Handhavers beschikken daarom al een paar jaar over informatiemateriaal in verschillende talen, zegt Fleuren. ,,Verder is het voor ons moeilijk om mensen die geen Nederlands spreken, te bereiken."