Volledig scherm
Tientallen vluchtelingen protesteren bij het PvdA-partijcongres in Leeuwarden. © anp

Vluchtelingen demonstreren bij PvdA-congres

UpdateZo'n 70 vluchtelingen demonstreren zaterdag in Leeuwarden voor het Expo WTC-gebouw waar de PvdA een congres houdt. De demonstranten liggen in slaapzakken voor de hoofdingang van het gebouw.

Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman (r). © ANP

De vluchtelingen demonstreren omdat ze naar eigen zeggen door de overheid op straat zijn gezet. 'Totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op menswaardig bestaan', zeggen ze in een verklaring. PvdA-voorzitter Hans Spekman kwam zaterdag nog even naar buiten om de boodschap van de vluchtelingen aan te horen.

Op het congres van de sociaaldemocraten wordt onder meer gesproken over het strafbaar stellen van illegaliteit, wat PvdA en VVD in het regeerakkoord hebben afgesproken.

Een voorstel van de PvdA-top om een werkgroep in te stellen die onderzoekt of de strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met afspraken om mensenhandel te bestrijden, is 'onvoldoende'. De initiatiefnemer van alle protesten binnen de PvdA tegen de strafbaarstelling, Sander Terphuis, zei dat vanochtend op het PvdA-congres tegen het ANP.

'Dat ze dit uit de hoge hoed toveren, geeft wel aan dat de partijtop begrip heeft voor de onrust in de partij', zegt Terphuis. Maar voldoende is het voor hem niet. 'Dit blijft een kwestie van principes. Het partijbestuur probeert zich te ontworstelen aan de eigen moraal door de maatregel iets minder ernstig te maken. Maar dit raakt aan ons geweten, dus kom op, stap naar de VVD om dit uit het regeerakkoord te halen.'

Terphuis is een voormalige vluchteling uit Iran die begin jaren negentig asiel vroeg in Nederland, nadat hij in Assen had meegedaan als worstelaar aan de wereldspelen voor gehandicapten. Later wijzigde hij zijn Iraanse naam in Sander Terphuis.

Als actief PvdA-lid is hij er in geslaagd om een groot aantal handtekeningen onder zijn petitie tegen het strafbaar stellen van illegaliteit te krijgen. Inmiddels zit hij op 8.000 handtekeningen, waaronder die van PvdA-prominenten als Job Cohen, Jan Pronk, Jeltje van Nieuwenhoven en Hedy d'Ancona. Ook de PvdA-afdelingen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen zijn actie.

Groeiend verzet
Er is groeiend verzet onder de sociaaldemocraten tegen de maatregel uit het regeerakkoord. Partijleider Diederik Samsom houdt vast aan de afspraak in het regeerakkoord met coalitiepartner VVD. Ook Spekman wil zich houden aan deze afspraken. Maar hij komt wel met een aantal nieuwe randvoorwaarden. Het partijbestuur dient hiertoe op het congres een motie in.

In de motie staat onder meer dat hulpverlening aan illegalen nooit strafbaar mag worden. Verder moeten illegalen die buiten hun schuld niet terug kunnen keren naar hun land, sneller in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en moet het aantal illegalen dat vast wordt gehouden 'zo min mogelijk' worden. Ook moeten ze zonder vrees gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs en gezondheidszorg.