Volledig scherm
© ANP

'Vluchtelingen opvangen in panden V&D kan optie zijn'

Als gemeenten en projectontwikkelaars daar open voor staan, zouden er eventueel asielzoekers in de vrijkomende V&D's en andere grote winkelpanden gehuisvest kunnen worden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt zulke suggesties serieus te zullen onderzoeken, mocht de vraag komen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

De V&D-panden bieden duizenden vierkante meters aan ruimte en staan vaak in winkelgebieden waar weinig mensen wonen. ,,Dat kan een voordeel zijn voor het vinden van geschikte locaties,'' stelt COA-woordvoerster Caroline van Dullemen.

Tegelijk kleven er flinke nadelen aan. In tegenstelling tot oude verzorgingshuizen bezitten de V&D-panden geen infrastructuur om mensen op te vangen. ,,Dat maakt verbouwing relatief duur."

Oplossing
Toch zou het onderbrengen van vluchtelingen een oplossing kunnen zijn voor gemeenten én vastgoedbazen. Zeker de tientallen V&D's in kleinere steden dreigen lang leeg te blijven staan. Veel wethouders denken daarom na over de meest uiteenlopende alternatieven zoals bewoning, het opknippen ervan en zelfs een kartbaan. ,,Het onderbrengen van asielzoekers zou een mogelijkheid kunnen zijn," stelt het COA. ,,Als gemeenten naar ons toe komen, gaan we dat serieus onderzoeken."

Tot nu toe is die vraag niet gekomen, stelt Van Dullemen. Het onderbrengen van vluchtelingen wordt uiteindelijk gezamenlijk beoordeeld door gemeenten, provincie en het COA.