Volledig scherm
Vluchtelingen op het kamp in Nijmegen © ANP

Vluchtelingen welkom bij kerstdiner na afblazen kookavond

De Nijmeegse gemeenteraad is ontsteld over de bedreigingen en beledigingen die zijn geuit rond het plan om een kookavond voor vluchtelingen te organiseren. Het woonzorgcentrum waar de kookavond zou plaatshebben moest de bijeenkomst op het laatste moment afgelasten vanwege de dreigende sfeer die ontstond, nadat de PVV zich op internet tegen het initiatief keerde.

Om een gebaar te maken, nodigt de gemeenteraad nu vluchtelingen en vrijwilligers uit aan de gemeentelijke kerstmaaltijd.

Volgens de PVV zou de veiligheid van de bejaarde bewoners in het geding zijn als er 's avonds asielzoekers in het centrum zouden rondlopen. Vanuit het restaurant kunnen vluchtelingen volgens PVV'er Faber zo de afdelingen op. ,,Daarbij komt nog dat het merendeel van de vluchtelingen man is."

Faber was tevreden toen de afvond afgeblazen werd. Ze geloofde niet dat er alleen Syrische vrouwen zouden koken. ,,Dat is het begin. Daar blijft het niet bij. Daarna gaan ze de boel oprekken. Je laat toch ook geen vreemden, van wie je niks weet, zomaar in je eigen huis?"

Ontstemd
De Nijmeegse fractievoorzitters reageerden donderdag ontstemd. ,,Intimidatie en bedreigingen. Dat is een sfeer waar we ons zorgen over maken.''

De kookavond was verzonnen door bewoners van de wijk waar ook tentenkamp Heumensoord te vinden is. Nu het woonzorgcentrum de keuken niet meer beschikbaar durft te stellen, kan het plan niet doorgaan.