Volledig scherm
Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam © anp

VN: overheid moet voortouw nemen in debat Zwarte Piet

De Nederlandse overheid moet het initiatief nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet. Voor- en tegenstanders moeten de kans krijgen hun standpunt uit te dragen.

 
Uiteindelijk is het aan het Nederlandse volk om over de affaire te discussiëren én beslissen, zo staat in de verklaring.
Volledig scherm
Archiefbeeld © anp

Alleen zo kunnen begrip, wederzijds respect en een interculturele dialoog over dit onderwerp worden bewerkstelligd. De VN-werkgroep WGPAD heeft vandaag een verklaring van deze strekking uitgegeven.

De Working Group of Experts on People of African Descent staat onder voorzitterschap van Verene Shepherd, de speciale rapporteur over culturele rechten. Deze Jamaicaanse hoogleraar kwam vorige maand in het nieuws toen zij 'Black Pete' als racistisch bestempelde en Nederland vroeg de sinterklaastraditie af te schaffen.

Beslissing aan Nederland zelf
Zo ver gaat de WGPAD dit keer niet. Integendeel, uiteindelijk is het aan het Nederlandse volk om over de affaire te discussiëren én beslissen, zo staat in de verklaring. De werkgroep meldt wel zich zorgen te maken. Eind oktober ontving hij meerdere berichten die bedreigingen en beledigingen bevatten van mensen die de kritiek op Zwarte Piet niet begrepen. De werkgroep maakte zich grote zorgen over de heftige intolerantie die uit die berichten sprak. 

Sinds de discussie in Nederland oplaaide, zijn mensen van Afrikaanse afkomst onderwerp van heviger discriminatie en spot. Het is de taak van de VN de belangen van deze mensen en hun organisaties voor het voetlicht te brengen. Iedereen moet een gelijke kans hebben de traditie te betwisten of verdedigen.

Shepherd die een uitnodiging van de gemeente Groningen om de sinterklaasinhuldiging bij te wonen afsloeg, en haar werkgroep laten weten de discussie over Zwarte Piet waar mogelijk te willen steunen.