Volledig scherm
© ANP

VN-rapport: 'Overheid moet meer optreden tegen racisme'

De Nederlandse overheid zou meer moeten handhaven op wetten die racisme en discriminatie tegengaan. Dat zou helpen om een mentaliteitsverandering in de samenleving teweeg te brengen, want die is zich te weinig bewust van racisme. 'Er wordt te weinig opgetreden. Iemand die wordt gediscrimineerd, wordt vaak niet begrepen of serieus genomen', constateert Mireille Fanon-Mendes-France.

Quote

Het gaat niet om het feest als geheel, maar het stereotype. We zijn nu in de 21e eeuw en het zou tijd zijn om te praten over verande­ring, als sommigen zich beledigd voelen

Mireille Fanon-Mendes-France, hoofd VN-werkgroep
Volledig scherm
VN-functionaris Verene Shepherd, die zich vorig jaar kritisch uitliet over Zwarte Piet. © anp

Zij is het hoofd van de Werkgroep van Experts op het gebied van Mensen van Afrikaanse Afkomst van de Verenigde Naties, die in Den Haag zijn voorlopige bevindingen over racisme en discriminatie in Nederland presenteerde. 'Binnen de Nederlandse samenleving zijn mensen van Afrikaanse afkomst een onzichtbare groep. Soms realiseren mensen zich helemaal niet dat iets racistisch is', legde ze uit.

Een voorbeeld daarvan is de kwestie rondom Zwarte Piet. 'Wij waren verbaasd dat veel mensen niet zagen waar het probleem zat en dat de symboliek aanstootgevend kan zijn', aldus de werkgroep waar ook Verene Shepherd deel van uitmaakte.

Stereotype
Zij had vorig jaar veel kritiek op de kindervriend en ook vandaag sprak zij zich uit. 'Het gaat niet om het feest als geheel, maar het stereotype. We zijn nu in de 21e eeuw en het zou tijd zijn om te praten over verandering, als sommigen zich beledigd voelen.

De werkgroep is dan ook blij dat er nu over Zwarte Piet wordt gediscussieerd in Nederland. Ook stelt de groep vast dat Nederland niet sterk afwijkt van omringende landen op het gebied van racisme en een voortrekkersrol speelt op het wereldgebied, mede door de aandacht van organisaties en de aanpak door de overheid.

Maar tegelijk ziet het vijftal experts ook problemen. Zo richt het onderwijs zich te weinig op het koloniale verleden en de slavernij en maakt de politie gebruikt van etnisch profielen, terwijl dat statistisch lastig houdbaar is. Ook wordt er nog altijd gediscrimineerd op de werkvloer. Meer wetgeving kan dat tegengaan, zeker als de overheid strenger handhaaft.

'Niet mee bemoeien'
'Het sinterklaasfeest zal mogelijk veranderen. Dat is ook in het verleden gebeurd. Maar de politiek moet zich daar niet mee bemoeien; het is een zaak van de samenleving. De enige rol van de politiek is om de discussie over het sinterklaasfeest in goede banen te leiden', zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

Hij kon nog niet ingaan op het rapport van de VN-werkgroep over Sinterklaas, omdat hij het nog niet had gelezen. Eerder zei Rutte dat 'Zwarte Piet nu eenmaal zwart is' en dat hij daar niets aan kan veranderen. Hij wilde niet zeggen of hij zich ook een Piet met een andere kleur kan voorstellen. 'Als ik daarop inga, lijkt het net of ik er een beleidsopvatting over heb.'