Volledig scherm
Medewerkster van de voedselbank in Amersfoort. © ANP

Voedselbank wil overschotten EU

Nederland telt zoveel armen dat we ook hier aanspraak moeten maken op voedseloverschotten van de Europese Unie. Dat stelt de stichting Voedselbanken Nederland. Staatssecretaris Bleker van Landbouw wil niet ingaan op het verzoek, meldt het AD vandaag.

Het voedsel is nodig in de honderddertig voedselbanken die Nederland telt. Door de economische crisis melden zich steeds meer armen bij de voedselbanken. Bedrijven leveren juist minder goederen. Dat leidt tot tekorten.

De EU verdeelt jaarlijks voedseloverschotten ter waarde van 500 miljoen euro, voornamelijk graan, rijst, zuivel en suiker, bestemd voor armen. Twintig van de 27 EU-lidstaten maken gebruik van het hulpprogramma, maar Nederland weigert dat.

Onbegrijpelijk
'Het is onbegrijpelijk dat Nederland dit voedsel niet wil gebruiken, terwijl andere rijke landen dat wel doen', zegt voorzitter Leo Wijnbelt van de Stichting Voedselbanken Nederland.

'Het vullen van de pakketten voor armen in ons land wordt steeds lastiger en het aantal aanvragen neemt toe. We merken dat voedselbanken soms nog maar eens in de twee weken pakketten uitdelen, of de pakketten noodgedwongen kleiner moeten maken.'

Smeekbede
Nederland wil echter geen aanspraak maken op de overschotten. In een smeekbede aan staatssecretaris Bleker van Landbouw vragen de voedselbanken de armenhulp nu toch te accepteren. 'Het gaat om ongeveer 15 miljoen euro aan voedsel', legt Wijnbelt uit. 'Juist voedingsmiddelen die nu ontbreken in de pakketten. Als grootste nettobetaler aan de Europese Unie zou je toch denken dat wij dan gebruikmaken van het hulpprogramma?'

Bleker voelt niets voor het aanspreken van de hulpprogramma's. Hij vindt dat voedselhulp aan individuele landen geen zaak voor de Europese Unie is. Bovendien heeft Europa niets te vertellen over het sociaal beleid van de lidstaten, antwoordt Bleker in een brief aan de voedselbanken.