Volledig scherm
Koekjes, ijs, gebak, chocola. In heel veel producten is ei verwerkt.

Voedselbranche: 'Niet nodig om eierproducten terug te roepen'

Mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen, chocolade. Ga zo maar door. In veel producten zit ei. Maar het is volgens de voedingsmiddelenbranche niet nodig om deze producten terug te roepen.

Voedingsmiddelen met eieren die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al inzit, zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

Volgens haar hoeven er dus vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen.

Voorbarig

Voedselwaakhond foodwatch vindt het voorbarig om nu al te concluderen dat er geen voedingsmiddelen besmet zijn met te hoge gehaltes fipronil. ,,Het is totaal onduidelijk welke voedingsproducten nu zijn getest op fipronil'', aldus de organisatie. Consumenten blijven volgens foodwatch in het duister tasten.

De consumentenorganisatie snapt ook niet dat Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het onderzoeken van voedingsmiddelen aan de levensmiddelenbranche zelf overlaat. ,,De inspectiedienst moet de volksgezondheid op nummer één zetten en niet langer met een economische bril naar voedselschandalen kijken'', aldus foodwatch.

Volgens de NVWA is de sector 'er zelf verantwoordelijk voor dat er veilige producten op de markt komen.' 

Supermarkten verwachten dat in de loop van de week eieren weer volop leverbaar zijn. Het afgelopen weekeinde waren de schappen in nagenoeg alle winkels vanwege het gifeischandaal leeg. Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven.

Volledig scherm
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder. © ANP