Voetballer Mendes Moreira schudt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de hand tijdens de presentatie van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Voetballer Mendes Moreira schudt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de hand tijdens de presentatie van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. © ANP

Voetballer Mendes Moreira krijgt nog steeds van alles naar zijn hoofd geslingerd

RACISME IN HET VOETBALDoor wat hém overkwam, geeft het kabinet nu 14 miljoen euro uit om racisme in het voetbal aan te pakken. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira hoopt dat het werkt. ,,Er moet echt wat veranderen in de hoofden van mensen.’’

Op 17 november vorig jaar beleefde Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira (24) een loodzware middag. Bij een wedstrijd tegen FC Den Bosch werd hij uitgejoeld voor onder meer ‘kankerzwarte’, ‘kankerneger’ en ‘Zwarte Piet’. De wedstrijd werd stilgelegd en de beelden van de woede en het verdriet op het gezicht van Mendes Moreira haalden alle journaals.

Vanmiddag presenteerden het kabinet en voetbalbond KNVB een aanvalsplan - met twintig maatregelen - om racisme en discriminatie op het voetbalveld te beteugelen. Betere camera’s, zwaardere straffen en een campagne in het betaald voetbal én bij alle amateurclubs. Mendes Moreira was aanwezig bij de presentatie.