Volledig scherm
© ANP

Voetbalvader: 'Ik ben onschuldig, ik heb niets gedaan'

'Ik ben onschuldig, ik heb helemaal niets gedaan. Ik heb juist geprobeerd mensen uit elkaar te halen.' Dat zei El Hassan D., de enige meerderjarige verdachte in de strafzaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Volledig scherm
De familie Nieuwenhuizen komt aan bij het gerechtshof in Leeuwarden, afgelopen dinsdag © anp

Het hof behandelt de zaak momenteel in hoger beroep. Eerder deze week heeft het hof de zaken met de zes minderjarige verdachten besproken, achter gesloten deuren. De jongens hebben apart van elkaar terechtgestaan, niet in een groep.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde D. (51) eerder dit jaar tot 6 jaar cel, wegens doodslag. De zes minderjarigen hebben jeugddetentie opgelegd gekregen. Nieuwenhuizen werd op 2 december geschopt en geslagen door een groep spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, na een wedstrijd tegen Buitenboys uit Almere. D. is de vader van een van de betrokken spelers.

De wedstrijd vond plaats op het terrein van Buitenboys. De vlam sloeg in de pan na het eindsignaal. Nieuwenhuizen werd tegen de grond gewerkt en door meerdere personen mishandeld. De zoon van de grensrechter, speler in het B-elftal van Buitenboys, was getuige van het incident. Ook de keeper van Buitenboys kreeg klappen.
Het Openbaar Ministerie zal vrijdag later op de dag zijn strafeisen formuleren, tegen alle verdachten.