Persconferentie over coronavirus in Brabant.
Volledig scherm
Persconferentie over coronavirus in Brabant. © Videostill

Voetbalwedstrijden en grote Brabantse evenementen van de baan, Indoor Brabant ‘afgeslankt’

Alle wedstrijden in het betaalde voetbal in Brabant worden komend weekend verboden. Dat hebben de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven bekend gemaakt. Ook diverse evenementen worden stopgezet of verboden.

Het gaat om de thuiswedstrijden van PSV, Willem II en RKC Waalwijk tegen respectievelijk FC Emmen, Heerenveen en FC Groningen. Die gaan komende speelronde niet door. Amateurvoetbal gaat voorlopig wel door. Maandag wordt de situatie in Brabant opnieuw bekeken. 

Indoor Brabant, het mondiale paardensportevenement dat donderdag van start gaat in de Brabanthallen in Den Bosch, wordt vanwege het coronavirus afgeslankt gehouden. Dat betekent dat per dagdeel maximaal duizend bezoekers kunnen worden toegelaten. De organisatie zegt tickethouders zo snel mogelijk te zullen informeren.

Alle maatregelen zijn bedoeld om het snel in Brabant om zich heen grijpende coronavirus tegen te gaan. De provincie neemt extra maatregelen omdat het virus in Brabant het hardst toeslaat: Brabant telt met 157 de meeste besmettingen. Naast de betaald-voetbalwedstrijden gaat het ook carnaval in Oosterhout niet door plus concerten en dancefeesten. De burgemeesters doen een oproep aan alle evenementen met duizend mensen of meer om die af te gelasten of ‘er verstandig mee om te gaan'. De Career Expo in de TU Eindhoven wordt per direct stopgezet. 

Ook wordt Brabanders opgeroepen een week lang terughoudend te zijn met sociale contacten. Maar Brabant gaat niet op slot, benadrukken de burgemeesters. Kroegen en horeca blijven open, maar iedereen wordt gevraagd voorzichtig te zijn. Ook met bijvoorbeeld bezoeken aan oudere familieleden. 

Burgemeester Jorritsma (Eindhoven) sprak tijdens de persconferentie van ‘de moeilijkste afwegingen in zijn loopbaan’. De oproep is verder om basisscholen en kinderopvangcentra open te houden. Zorg voor opvang in de klas, desnoods met hulp van ouders. Kinderen bij opa en oma brengen is nu juist niet verstandig. Opvang is de komende week belangrijker dan onderwijs.

Over contacten in de kroeg zeggen de burgemeesters: als we jong zijn en gezond van leden, dan kan dat. Maar wees voorzichtig met het weekenduitstapje naar opa en oma. Dan bestaat de kans dat je besmetting overdraagt.

De burgemeesters spreken van een dag met ‘duivelse dilemma’s’. Theo Weterings (Tilburg): ,,Sociale contacten moeten gematigd worden. Daar waar het kan de komende week geen nieuwe contacten. De vitale infrastructuur: zorg, politie, gemeenten en brandweer, is cruciaal. Dat moet door blijven gaan. Daar komen maatregelen voor.”

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”