Volledig scherm
© FOTO ANP

'Volgende week flink kouder'

Het weerDe temperatuur gaat de komende week behoorlijk dalen. Waar het dit weekend en ook maandag en dinsdag nog 8 tot 11 graden is, liggen de maxima aan het einde van de komende week slechts tussen 3 en 6 graden met in de nacht grote kans op vorst. Mocht er neerslag vallen dan kan dat in de vorm van sneeuw zijn.

Dat meldt Weerbureau Weerplaza.nl.

Hoe koud het exact wordt en of het weekend voor Sinterklaas inderdaad met sneeuwval gepaard gaat, valt nu nog niet met grote zekerheid te zeggen. Dat het volgende week kouder wordt, is wel zeker.  

Mogelijk echt winterweer
De genoemde temperaturen (3 tot 6 graden en nachtvorst) geven de gemiddelde berekening aan. Van de meer dan 60 berekeningen voor de komende twee weken die Weerplaza heeft beoordeeld zijn er zelfs 10 die de temperatuur 's middags helemaal niet meer boven het vriespunt laten komen. Het blijft dan dus ook overdag vriezen. Er tekent zich daarmee op de weerkaarten voor het eerst dit seizoen een serieuze kou-inval af, ook al is de kans dat de kou Nederland daadwerkelijk bereikt nu nog klein.  

De koudere lucht kan naar Nederland stromen doordat er de komende week een grote verandering op de Europese weerkaart plaatsvindt. Nu bepaalt een hogedrukgebied het weer boven Midden- en Oost-Europa terwijl depressies boven de Atlantische Oceaan liggen. In de tweede helft van volgende week komt er een lagedrukgebied ergens tussen Frankrijk en Polen te liggen. De wind draait in Nederland dan naar oost tot noordoost zodat koudere lucht vanuit Scandinavië richting ons land stroomt. De exacte positie bepaalt uiteindelijk hoe fors de daling van de temperatuur zal zijn.  

Wintersport
De Alpen 'profiteren' ook van de genoemde ontwikkelingen. In de loop van volgende week is de kans op stevige sneeuwval in de bergen groot, vooral in de tweede helft van de week. Verder gaat ook Scandinavië te maken krijgen met serieus winterweer. Op veel plaatsen valt sneeuw en de temperatuur komt vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer boven het vriespunt uit.