Volkert van der G. komt aan bij de rechtbank voor het kort geding.
Volledig scherm
PREMIUM
Volkert van der G. komt aan bij de rechtbank voor het kort geding. © ANP

Volkert van der Graaf definitief vrij: hoe zijn vonnis het strafrecht veranderde

In mei is Volkert van der Graaf officieel vrij man. Zijn straf - 18 jaar - voor de moord op Pim Fortuyn in 2002 zit er op. Wat betekent dit voor de dierenactivist? Wat heeft zijn zaak betekend voor het strafrecht? Een reis door de tijd en een blik op de toekomst met betrokkenen, experts en Simon Fortuyn.

 1. Emigreren? Volkert van der Graaf woont ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk
  PREMIUM

  Emigreren? Volkert van der Graaf woont ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk

  Vanaf Tweede Kerstdag tot en met Oudjaarsdag presenteren we elke dag de beste verhalen die wij bij de Stentor in 2019 maakten. Geselecteerd door de redactie: de 19 beste verhalen van 2019. Vandaag het verhaal van Volkert van der Graaf, die nog altijd in Nederland woont. Volkert van der Graaf, de bekendste moordenaar van Nederland, is nog ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk. Hij sprak een jaar geleden zijn wens uit om te emigreren, maar daar is niets van terechtgekomen. Verhuist de moordenaar van Pim Fortuyn alsnog naar het buitenland, zoals hij de rechter voorspiegelde? Op zoek naar Volkert van der Graaf...
 2. Minivakantie werd nachtmerrie voor dit gezin: ‘Het ergst denkbare gebeurde’
  PREMIUM
  9

  Minivakan­tie werd nachtmer­rie voor dit gezin: ‘Het ergst denkbare gebeurde’

  Een minivakantie in Limburg met twee bevriende stellen en hun kinderen mondde voor een Deventers gezin uit in een nachtmerrie. Kees Neven (38), Susanne (nu 37) hun drie kinderen Daniël (10), Micha (7) en Lydia (5) botsten tegen een Arriva-lijnbus. Het ongeluk haalde het landelijk nieuws. Tien mensen raakten gewond, onder wie Kees en Susanne zelf. Hij overleefde de klap niet. Anderhalf jaar later vertelt Susanne hoe het hen sindsdien verging.