Burgemeester John Berends van Apeldoorn stelt dat Volkert van der Graaf zich wel aan de regels weet te houden.
Volledig scherm
Burgemeester John Berends van Apeldoorn stelt dat Volkert van der Graaf zich wel aan de regels weet te houden. © anp

'Volkert van der Graaf loog over mislukte resocialisatie'

Volkert van der Graaf heeft tegenover het televisieprogramma Brandpunt-Reporter gelogen over zijn 'mislukte' resocialisatie. Dat stelt burgemeester John Berends van Apeldoorn.

De moordenaar van Pim Fortuyn baarde gisteren opzien door tijdens een uncercover-actie van een journalist te zeggen dat hij zich eigenlijk niets aantrok van de regels die hem zijn opgelegd in het kader van zijn voorwaardelijke vrijlating. Zo zou hij geen zin hebben om te werken in zijn woonplaats Apeldoorn. Ook luistert hij naar eigen zeggen niet naar de Reclassering, die hem moet begeleiden.


Afspraken
In een reactie op de uitzending zegt burgemeester Berends bij de NOS dat voor Van der Graaf dezelfde rechten en plichten gelden als voor andere bijstandsgerechtigden in Apeldoorn. 'De moordenaar van Pim Fortuyn komt zijn afspraken en verplichtingen na', zegt Berends stellig.

Het opvolgen van verplichtingen is cruciaal voor Volkert van der Graaf. hij werd vorig jaar mei na twaalf jaar celstraf vervroegd vrijgelaten, maar wel onder de voorwaarde dat hij zich zou houden aan allerlei voorwaarden.

Telegraaf
Een van de voorwaarden is een media-verbod. Volgens Van der Graaf heeft hij zich daar niet aan gehouden. Hij zou met de Telegraaf de afspraak hebben gemaakt dat ze een foto van hem mochten maken en plaatsen. 

Opvallend genoeg ontkent misdaadjournalist John van den Heuvel van de Telegraaf die deal. Hij weet niet of de freelance-fotograaf die de foto uiteindelijk aanleverde wel een dergelijke afspraak heeft gemaakt.

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Reclassering Nederland denken nog na over stappen tegen Volkert van der Graaf. Het OM kan de rechter vragen om Van der Graaf weer terug te sturen naar de gevangenis.