Volkert van der Graaf op archiefbeeld uit 2017.
Volledig scherm
Volkert van der Graaf op archiefbeeld uit 2017. © ANP

Volkert van der Graaf wil emigreren en vecht meldplicht aan

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Hij wil daarom een kort geding aanspannen tegen de Staat om van zijn meldplicht af te komen.

Quote

Hij lacht ons nu in ons gezicht uit en speelt met de gevoelens van miljoenen mensen

Hans Smolders, oud-chauffeur Pim Fortuyn

Deze plicht is opgelegd in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, die begin mei 2014 is ingegaan. Van der Graaf moet zich één keer in de drie weken melden. Het kort geding dient morgen voor de rechtbank in Den Haag.

De inmiddels 48-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege de moord op Fortuyn het jaar daarvoor. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Amsterdam tot dezelfde straf.

Nadat hij twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij vier jaar geleden onder voorwaarden vrij. Van der Graaf spande meermalen een kort geding aan tegen de in zijn ogen te strenge maatregelen die waren verbonden aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Zo kwam hij onder meer van zijn elektronische enkelband af en hoefde hij geen psychische begeleiding meer te krijgen.

'Dikke middelvinger'

Met het kort geding steekt Van der Graaf 'wederom een dikke middelvinger op naar de rechtsstaat', vindt Hans Smolders, oud-chauffeur van Pim Fortuyn en ooggetuige van de moord op de politicus. ,,Blijkbaar verveelt hij zich en is hij het lot aan het tarten. Hij lacht ons nu in ons gezicht uit en speelt met de gevoelens van miljoenen mensen.''

Smolders vindt dat de constante gang naar de rechter van Van der Graaf aangeeft dat hij nog niet geresocialiseerd is. ,,Belachelijk dat hij daarvoor korting op zijn straf heeft gehad. Die man had natuurlijk levenslang moeten hebben.'' Als het aan hem ligt, emigreert Van der Graaf vandaag nog. ,,En pak dan maar meteen zijn paspoort af.'' 

Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, denkt er hetzelfde over. ,,Ik zou hem zelf nog de grens willen overbrengen. De man heeft nooit spijt betuigd of ons verteld waarom hij het heeft gedaan. Ik ben een beetje klaar met hem. Hoe verder weg, hoe beter.''

Lees verder onder de foto.

Politicus Pim Fortuyn overleed op 6 mei 2002.
Volledig scherm
Politicus Pim Fortuyn overleed op 6 mei 2002. © ANP

'Liever kwijt dan rijk'

Quote

Als hij emigreert naar Paaseiland, dan snap ik dat hij zich niet iedere drie weken kan melden

Foort van Oosten, VVD

Tweede Kamerlid Foort van Oosten (VVD) is Van der Graaf persoonlijk ook 'liever kwijt dan rijk'. Maar de politicus benadrukt dat het nu aan de rechter is om een oordeel te vellen. ,,Als hij emigreert naar Paaseiland, dan snap ik dat hij zich niet iedere drie weken kan melden'', zegt hij. ,,Maar als het bijvoorbeeld Duitsland is, dan lijkt eens in de drie weken langskomen mij prima te doen en voelt het als een manier om onder de meldplicht uit te komen. En dat kan niet de bedoeling zijn.''

Attje Kuiken (PvdA) vindt ook dat Van der Graaf zich aan de regels moet houden. ,,Meldplicht is meldplicht'', volgens Kuiken. ,,Daar moet gewoon aan worden voldaan. En na wat hij heeft gedaan, valt het niet uit te leggen dat Van der Graaf hier onderuit kan komen.''

De Nederlandse belastingbetaler

Quote

Door slappe, laffe rechters loopt hij nu vrij rond

Gidi Markuszower , PVV

Ook Gidi Markuszower (PVV) vindt dat Van der Graaf een levenslange celstraf had moeten krijgen. ,,Door slappe, laffe rechters loopt hij nu vrij rond'', zegt hij. ,,En als diezelfde slappe, laffe rechters hem nu weer zijn gang laten gaan, dan is dat weer een klap in het gezicht van de nabestaanden en een keiharde aanval op het rechtsgevoel van vele Nederlanders.'' Het steekt de partij ook dat hij 'op kosten van de Nederlandse belastingbetaler' kan doorprocederen.

Madeleine van Toorenburg (CDA) zegt dat deze stap van Van der Graaf 'bewijst dat we de voorwaardelijke invrijheidstelling echt moeten aanpassen'. ,,Het moet korter en met beter afdwingbare voorwaarden'', aldus de vice-voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Voorwaardelijke vrijlating

Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie nog dat Van der Graaf weer terug de cel in ging, omdat hij de regels voor zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. Hij werkte in de ogen van het OM niet goed mee aan de gesprekken met de reclassering. De rechtbank in Amsterdam was het niet met het OM eens en bepaalde dat hij niet terug naar de cel hoefde.

Het OM wilde vandaag op voorhand niet reageren op het kort geding.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”