Volledig scherm
© anp

Voor 65 miljoen euro vuurwerk de lucht in

UpdateHet knalvuurwerk maakte dit jaar voor het eerst minder dan 5 procent uit van het verkochte vuurwerk. Dat zei Leo Groeneveld van de branchevereniging Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) woensdag. In totaal hebben liefhebbers de afgelopen dagen voor 65 miljoen euro vuurwerk gekocht, dat woensdagavond de lucht in gaat. Dat is evenveel als vorig jaar.

Groeneveld denkt dat er veel minder knalvuurwerk over de toonbank is gegaan doordat de afsteektijden dit jaar zijn veranderd. Pas vanaf 18.00 uur was het legaal om vuurwerk aan te steken.

,,Het is een fantastisch mooie dag voor vuurwerk'', aldus Groeneveld. ,,Zowel om vuurwerk te kopen als om het af te steken.'' Volgens de branchevereniging was de verkoop op dinsdag even wat minder, maar woensdag trok die weer aan.

Het overgrote deel van het verkochte vuurwerk bestaat dus uit siervuurwerk. En dan niet gewoon pijlen, maar grote potten, oftewel cakes. ,,Het banale knallen zijn we in Nederland wel een beetje zat'', zegt Groeneveld. Volgens hem bestond 25 jaar geleden nog ongeveer 60 procent van het verkochte vuurwerk uit knallers. ,,Het siervuurwerk ontwikkelt zich nog steeds sterk. Vroeger had je alleen groen en rood en wit, maar nu zie je bijvoorbeeld ook pasteltinten en de populaire combinatie van blauw en goud.

De vuurwerkverkoop kwam dit jaar maar langzaam op gang, net als vorig jaar. Volgens de BPN, die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, was op 20 december pas circa 15 tot 20 procent procent van het verwachte totaal aan bestellingen gedaan.