Volledig scherm
© Thinkstock/ANP/Fotomontage AD

Voor twee euro meestemmen over lijsttrekker PvdA

De PvdA-top wil dat zoveel mogelijk mensen gaan bepalen wie de nieuwe PvdA-lijsttrekker wordt, niet alleen de verstokte partijtijgers. Geïnteresseerden kunnen zich voor twee euro aanmelden, waarna ze binnen een paar dagen stemrecht hebben.

Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch klaagde gisteren nog dat het partijbestuur weigert stemrecht te geven aan niet-leden, zoals was beloofd. Dit ligt iets genuanceerder, leert navraag. PvdA-voorzitter Hans Spekman wil nog steeds dat iedereen kan meebepalen met wie de PvdA de verkiezingen ingaat, maar dat blijkt juridisch en financieel onhaalbaar.

,,Om te zorgen dat mensen maar één stem uitbrengen moet je een koppeling maken met de gemeentelijke basisadministratie of DigiD, maar dat mag in Nederland niet. We baalden er heel erg van, we hebben echt gezocht naar manieren om het te doen'', zegt de woordvoerder van Spekman.

Lid voor 2 euro
Daarom heeft de PvdA iets anders bedacht. Iedereen kan vanaf 7 november, de dag dat de kandidaten definitief bekend worden, lid worden voor 2 euro per maand. Binnen een paar dagen is dat administratief geregeld, belooft het partijbureau. Zodra het geld op de PvdA-rekening staat, mag je als kersvers lid stemmen voor een nieuwe lijsttrekker.

Dit snelle lidmaatschap is mogelijk tot 8 december, als de stemmen geteld worden. Daarna kun je de sociaaldemocraten desgewenst weer vaarwel zeggen. Er is geen opzegtermijn.

Volgende maand stemmen
PvdA-leden, oud en nieuw, kunnen vanaf volgende maand stemmen op - tot nog toe - huidig leider Diederik Samsom, Kamerlid Jacques Monasch of vicepremier Lodewijk Asscher. Laatstgenoemde maakt dat naar verluidt maandag bekend.

Asscher is volgens lezers van deze website de favoriet. Hij laat de huidige lijsttrekker Diederik Samsom ruim achter zich in de poll over het nieuwe lijsttrekkerschap.