Vooral kind van hoogopgeleide ouders speelt nooit buiten

Vijftien procent van de kinderen speelt nooit buiten. Vooral hoogopgeleide ouders uit de Randstad krijgen hun kroost niet naar buiten.

Quote

We wisten wel dat sommige kinderen weinig buitenspe­len, maar nooit...

Dave Ensberg-Kleijkers, Directeur Jantje Beton

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Jantje Beton dat vandaag verschijnt. Hoe hoger de opleiding van de ouders, hoe minder hun kinderen buitenspelen. Kinderen spelen liever binnen, met name om te gamen. Met als gevolg dat er ook nauwelijks speelmaatjes in de buurt te vinden zijn. 

Jantje Beton - een goed doel dat kinderen stimuleert meer buiten te spelen - vindt de bevindingen zorgelijk. Dat kinderen tussen de 4 en 14 jaar minder buitenspelen blijkt al jaren, maar dat 1 op de 7 altijd binnen zit is nieuw. ,,We vinden deze cijfers schrikbarend. We wisten wel dat sommige kinderen weinig buitenspelen, maar nooit...”, brengt directeur Dave Ensberg-Kleijkers uit. 

Vooral hoogopgeleide ouders in de Randstad hebben grote moeite om hun kinderen naar buiten te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat de ouders niet genoeg tijd hebben om hun kinderen actief aan te moedigen om naar buiten te gaan. Bovendien laten zij hun kinderen vaak zelf bepalen of en hoe lang ze buitenspelen. ,,We zien dat deze ouders beschermender zijn over hun kind en zelf weinig buitenspeelden toen ze jong waren. Als je zelf die ervaring niet hebt, moedig je je kind minder aan”, aldus Ensberg-Kleijkers. 

Volledig scherm
Vijftien procent van de kinderen speelt nooit buiten. © ANP

Belangrijk

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vrij buitenspelen juist belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zo verbetert hun motoriek, worden ze creatiever en leren ze zelf problemen op te lossen. Uiteindelijk is buitenspelen ook goed voor hun gezondheid: kinderen kampen minder met overgewicht en door meer beweging krijgen ze later bijvoorbeeld minder hartproblemen.

Toch sterven de straten in sommige wijken uit. Met als gevolg dat een vicieuze cirkel ontstaat, want kinderen hebben graag een speelmaatje als ze buitenspelen. Zeker het kroost van hoogopgeleide ouders heeft na school niet altijd tijd om te spelen. Ze gaan naar de buitenschoolse opvang, zitten op een sport of doen aan muziek.  

Van de kinderen die altijd binnen zijn, zegt 42 procent vaak met één of meerdere ouders te spelen. Ook zijn ze veel alleen (63 procent). Een derde speelt met een vriendje of vriendinnetje. 

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.