Voormalig kopstuk Syrische strijdgroep profiteert van Nederlands subsidiegeld
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee miljoen euro subsidie gegeven aan een vredesorganisatie die een voormalig kopstuk van een terroristische organisatie in Syrië inhuurt. Dat blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos. Tegelijkertijd lopen er hier meerdere strafprocessen tegen vier voormalige (Nederlandse) leden van dezelfde strijdgroep.
Labib al Nahhas manifesteerde zichzelf tijdens de Syrische burgeroorlog jarenlang als de ‘buitenlandchef’ van de jihadistische strijdgroep Ahrar al-Sham. Inmiddels werkt hij als programmadirecteur voor de Syrische organisatie SACD die ‘vluchtelingen een stem probeert te geven’ en is hij adviseur bij het Europees Vredesinstituut in Brussel.
Uit onderzoek van Argos blijkt dat het Vredesinstituut de afgelopen jaren meer dan twee miljoen euro aan subsidie heeft gekregen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Van dat geld wordt onder meer Al Nahhas ingehuurd als ‘senior advisor’ voor 700 euro per dag. Een derde van de subsidie ging via het Vredesinstituut naar projecten van het SACD, waar Nahhas Syrië-manager is.
Executies en gijzelingen
Dat is hoogst opmerkelijk omdat Al Nahhas tot begin 2017 een prominente woordvoerder was van Ahrar al-Sham, een omstreden Syrische strijdgroep die wordt beschuldigd van standrechtelijke executies en gijzelingen. Nahhas veranderde na 2017 plots van profiel en werd actief namens de SACD (de Syrische Associatie voor Waardigheid van Burgers), hij noemt zichzelf nu ‘senior member’ van de Syrische politieke oppositie.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ahrar al-Sham in het verleden betiteld als een ‘gematigde strijdgroep’. Maar minister Blok van Buitenlandse Zaken schreef vorig jaar plots over de ‘jihadistische en salafistische achtergrond’ van de groep.
Vier rechtszaken
De rechtbank Rotterdam trok zelfs de conclusie dat Ahrar al-Sham een terroristische organisatie was, zo schreef deze krant in 2019. In dat jaar werden twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers door de rechtbank veroordeeld tot 5,5 en 6 jaar jaar cel omdat ze in 2013 en 2014 voor Ahrar al-Sham vochten. Volgens het Openbaar Ministerie én de rechtbank vormde de strijdgroep zeker tot in 2016 een terroristische organisatie. Het hoger beroep in die zaken loopt nog.
Ook lopen er zaken tegen twee Syrische asielzoekers in Nederland die zijn opgepakt vanwege het lidmaatschap van Ahrar al-Sham in 2015 en 2016. Een van hen zou ook betrokken zijn bij oorlogsmisdaden namens de groep, zoals het vernederen van lijken van gesneuvelde tegenstanders.
Vrij man
Maar waar die vier mannen de cel ingingen, kon Labib al Nahhas (geboren in Madrid, opgegroeid in Syrië) met zijn Spaanse paspoort als vrij man Europa in en uit reizen. Zo was hij in 2019 twee keer bij een vergadering in Brussel waarbij ook medewerkers van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waren, blijkt uit het onderzoek van Argos. Ook had Al Nahhas in september nog een teleconferentie met het Nederlandse ministerie. Volgens het Europees Vredesinstituut heeft Nahhas de ambtenaren onder meer ‘gebriefd over de voorwaarden voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van vluchtelingen naar Syrië’
Het Europees Vredesinstituut kreeg voor de periode 2018-2021 ruim twee miljoen euro van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een project om Syrische vluchtelingen een stem te geven en te betrekken bij onderhandelingen over terugkeer. Een derde van dat geld, zo’n zeven ton, werd uitgegeven aan de SACD-organisatie waar Al Nahhas Syrië-manager is, stelt het instituut. Daarnaast is Al Nahhas ook voor meerdere dagen per maand ‘senior advisor’ voor het Vredesinstituut, daarvoor ontvang hij 700 euro per dag, blijkt uit documenten in bezit van Argos.
‘Geen aanwijzingen’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten ‘op de hoogte te zijn van de achtergrond van Nahhas’. ,,Labib Al Nahhas is in november 2016 weggegaan bij Ahrar al-Sham en zet zich sinds 2017 in voor vreedzame oplossingen in Syrië, met name de bevordering van veilige terugkeer van vluchtelingen. Volgens het Vredesinstituut zijn er geen aanwijzingen dat Labib al Nahhas ooit heeft deelgenomen aan of heeft bijgedragen aan vermeende schendingen van de mensenrechten.”
Al Nahhas zelf laat in een reactie weten alleen door het Vredesinstituut te worden betaald en niet door het SACD. Ook stelt hij juist te hebben willen voorkomen dat Ahrar al-Sham ‘een extremistische ideologie kreeg'. ,,Eind 2016 ben ik opgestapt vanwege onoplosbare verschillen met het leiderschap.”
De uitzending van Argos is zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1 of via vpro.nl/argos
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
In de wijk van Feyenoord-talent Malacia: ‘Als je hier woont, wordt een schietpartij een beetje normaal’
Vanaf het trapveldje waar hij leerde voetballen, kon hij de Kuip al zien. Toch moest Tyrell Malacia van ver komen. In Hillesluis, een van de armste wijken van Rotterdam, hoopt iedereen dat hij woensdag met Feyenoord de Conference League wint. ‘Ik zei laatst tegen Tyrell: besef je wel wat je hebt bereikt?’ -
PREMIUM
Schrappen vakantievluchten op Schiphol komt snel dichterbij: ‘Oplossing vinden lukt ze niet’
Het moment dat op Schiphol massaal vluchten worden geschrapt om enorme drukte te voorkomen, komt snel dichterbij. Het lukt de luchthaven maar niet om de personeelsproblemen, lange wachtrijen en chaos op te lossen. -
Lichaam gevonden in uitgebrande auto in Limburgse Baarlo
In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een lichaam gevonden in een uitgebrande auto. Agenten werden gealarmeerd door een “reeks harde knallen”, zo meldt de politie op Twitter. Ook was er een explosie en was de claxon van de auto te horen.
-
72
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?