Voorman Edwin Wagensveld van de anti-islambeweging Pegida wijst tijdens een toespraak naar een hakenkruis.
Volledig scherm
Voorman Edwin Wagensveld van de anti-islambeweging Pegida wijst tijdens een toespraak naar een hakenkruis. © ANP

Voorman van Pegida moet boete van 750 euro voor demonstratie betalen

De voorman van Pegida Nederland heeft vandaag van de rechtbank in Almelo een boete gekregen van 750 euro. Edwin Wagensveld hield namens de anti-islambeweging in november vorig jaar een demonstratie in Enschede zonder dat vooraf te melden.

De boete was hem in maart door het Openbaar Ministerie opgelegd. Hij betaalde niet, waarop de officier de zaak voor de rechter bracht. Als hij blijft bij zijn weigering te betalen, moet hij 15 dagen zitten. ,,Zet me dan maar meteen vast. Kan dat?'' vroeg Wagensveld de rechter na het aanhoren van het vonnis.

Wagensveld verscheen in wit gewaad voorzien van teksten voor de rechter. Buiten de rechtbank stond voorafgaand aan de zaak een tiental demonstranten. Volgens de voorman van Pegida Nederland is van een demonstratie in november geen sprake geweest.

Met bloed besmeurd kruis

Op internet verscheen een filmpje van een met bloed besmeurd kruis dat door Wagensveld en anderen op het bouwterrein van een moskee in Enschede was gezet. ,,Als dat een verboden demonstratie was, waarom zit ik hier dan alleen?'', vroeg hij de rechter. In maart dit jaar verschenen vele kruizen op het bouwterrein van de moskee.

Hoewel het aanzicht daarvan schokkend kan zijn, zag het OM er geen strafbare feiten in. De officier van justitie bleef bij zijn boete van 750 euro. De rechter vond ook dat er sprake is geweest van een demonstratie en wees de eis toe. ,,Ik lach erom'', zei Wagensveld na afloop van de zitting. Hij kondigde aan vaker in Enschede te gaan demonstreren.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”