Voortaan krijgen levenloos geboren kinderen bestaansrecht
Vandaag treedt de wetswijziging van de Basisregistratie personen (BRP) in werking. Hierdoor kunnen levenloos geboren kinderen worden opgenomen in de basisregistratie en krijgen ze op die manier bestaansrecht.
Dit geldt ook voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt die vermeldt dat het kind op het moment van de aangifte niet in leven was. Het kabinet verwacht dat jaarlijks meer dan vijfhonderdvijftig ouders hun doodgeboren kind zullen opgeven.
Jarenlange strijd
De wetswijziging is het gevolg van jarenlange strijd van een grote groep ouders van wie het kindje levenloos ter wereld kwam. Die ouders komen niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering en veel van hen ervaren het als een groot emotioneel gemis dat ze hun baby niet kunnen laten registreren.
,,Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan”, schreef columniste Roos Schlikker in 2015, die zelf haar dochter verloor. ,,De wet bepaalt dat mijn dochter niet bestaat.” Schlikker was een van de ruim 80.000 mensen die een petitie tekenden om registratie mogelijk te maken. In december kwam de wetswijziging er echt door. ,,En dat is heel erg mooi”, liet ze eerder weten via Instagram.
Het maakt niet uit hoe lang geleden
Vorig jaar besloot het kabinet dat ouders die dat willen, de naam van hun overleden kindje kunnen laten bijschrijven in het personenregister. Zodoende blijft het kind altijd zichtbaar bij de gezinssamenstelling in officiële documenten. Tot vandaag was het niet mogelijk om doodgeboren kinderen bij te laten schrijven in de BRP.
Het is ook mogelijk om met terugwerkende kracht kinderen te laten registeren die in het verleden levenloos ter wereld kwamen. Het maakt niet uit hoe lang dat geleden was.
Volgens het CBS worden in Nederland jaarlijks ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registreren in de BRP. Van de 30.000 miskramen (tot 20 weken) schat het kabinet dat ongeveer 300 keer een verzoek tot inschrijving zal worden gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Eerste Kamer stemt in met erkenning doodgeboren kindjes in persoonsregister
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP). Hierdoor wordt het mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en op die manier bestaansrecht te geven. -
Forse kritiek van gemeenten: ministerie geeft toe dat permanente coronawet haastklus was
Een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers erkent, naar aanleiding van een bericht in Trouw, dat het opstellen van de nieuwe permanente coronawet een ‘haastklus’ is geworden. Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde, klinkt het. De gemeenten klagen dat zij onvoldoende betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de wet. -
Honderden doodgeboren kindjes straks 'erkend' in persoonsregister
Het kabinet verwacht dat jaarlijks meer dan vijfhonderd ouders hun doodgeboren kind zullen opgeven in de Basisregistratie Personen (BRP). Door een wetswijziging wordt het dit jaar mogelijk om levenloos geboren kinderen op die manier bestaansrecht te geven.
-
PREMIUM
Tieners zitten volop in de drugshandel, politie haalt 13-jarige dealer van straat
Soms nog piepjonge kinderen en tieners begeven zich in de keiharde drugshandel. Dat blijkt uit een speciaal volgproject van de politie in Arnhem, dat inmiddels ook landelijk op grote belangstelling kan rekenen. -
PREMIUM50 jaar terug
Rotterdamse wijk was een week lang decor van Turkenrellen: ‘Het waren racisten die dit deden’
Vijftig jaar geleden werd de Rotterdamse Afrikaanderwijk opgeschrikt door de ‘Turkenrellen’, ernstige onlusten die een week duurden. Een halve eeuw later is een hoop veranderd, maar de herinnering blijft bitter. ‘Het is een open wond die niet geneest.’ -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.