Voortaan pinnen bij zwervers met betaaljas
Heeft u een euro?Met je pinpas geld geven aan een dakloze. Het is een wereldprimeur: in Amsterdam wordt geëxperimenteerd met een speciale 'pinjas' waardoor voorbijgangers contactloos geld kunnen doneren.
Delen per e-mail
Kunt u wat geld missen?
Dankzij de speciale winterjas, met daarin een mobiel pinapparaatje, is het mogelijk om 1 euro over te maken. De opbrengst kan alleen worden omgezet in een maaltijd, bad of slaapplek bij samenwerkende opvanginstellingen voor daklozen. De gever weet daardoor zeker dat zijn euro goed wordt besteed.
Mirjam Slisser kijkt vreemd op. Met een arm vol boodschappen stapt ze een supermarkt uit aan de Elandsgracht in Amsterdam. ,,Kunt u wat geld missen", vraagt de dakloze Carla snel. In plaats van een hand of een koffiebekertje op te houden, wijst Carla naar haar borst. ,
Bestemming
,Hoe werkt dit?", vraagt Mirjam. Carla drukt op een knopje en activeert daarmee de kaartlezer in haar jas. Op een schermpje leest Mirjam dat ze haar pinpas tegen de jas van Carla kan houden. Daarna hoeft Mirjam niets meer te doen: automatisch wordt 1 euro van haar rekening afgeschreven. ,,Heel erg bedankt", zegt Carla glunderend.
,Daklozen die er blikjes bier van willen kopen, hebben niets aan deze jas. Die willen gewoon contant geld
Bestemming
Een uitkomst, vindt Mirjam. ,,Ik geef wel eens wat geld aan een dakloze, maar dan zie ik ze er meteen mee naar de Gall & Gall sprinten. Laatst dacht ik slim te zijn door een broodje te geven. Maar toen ik omkeek, zag ik dat het gewoon in de prullenbak werd gekieperd."
Die ervaring hadden Carsten van Berkel en Stefan Leendertse van reclamebureau N=5 ook. Zij zijn de bedenkers van de 'pinjas'. ,,Mensen hebben steeds minder contact geld op zak", zegt Jan Jesse Bakker van N=5, die de jas ontwierp. ,,En als je een losse euro bij je hebt en je geeft die aan een dakloze, dan weet je niet wat ermee gebeurt."
Met steun van onder meer ABN AMRO is de eerste 'pinjas' voor daklozen ontwikkeld. Carla gaat de jas de komende tijd samen met een andere dakloze testen. ,,Het is heel leuk om uit te leggen hoe het werkt", vertelt ze. ,,Daardoor heb ik veel meer contact met mensen."
Bedankberichtje
In de jas is een vak genaaid waarin de beveiligde paslezer en een bijbehorende mobiele telefoon zijn weggewerkt. Wie een euro schenkt, krijgt een betaalspecificatie te zien in het eigen rekeningoverzicht. In die specificatie staat een persoonlijke bedankberichtje van de zwerver.
Als de proef een succes wordt, is het de bedoeling dat de daklozenopvang de rekening voor de zwerver beheert. De opvang kan zien of er genoeg geld is opgehaald om een maaltijd, bad of slaapplek te bemachtigen. Veel opvanglocaties in Nederland vragen een eigen bijdrage van ongeveer 5 euro per nacht.
Ik geef wel eens wat geld aan een dakloze, maar dan zie ik ze er meteen mee naar de Gall & Gall sprinten
Ook is er de mogelijkheid om eventuele extra inkomsten opzij te zetten, zodat daklozen kunnen sparen voor een cursus of borg voor een huurwoning. ,,Daarmee kunnen we daklozen méér bieden dan alleen een warme Kerst", zegt Jan Jesse Bakker. ,,We geven ze op deze manier weer toekomstperspectief."
Toename
Het aantal daklozen in Nederland is tussen 2009 en 2015 met 74 procent toegenomen, meldde het CBS eerder dit jaar. Het aantal steeg in die zes jaar met 13.000 naar ongeveer 31.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij sliepen in de opvang, op straat, in openbare gebouwen of bij familie of vrienden.
Annemiek van Bemmelen van daklozenopvang Stoelenproject in Amsterdam is enthousiast over de 'pinjas'. ,,Mensen hebben steeds minder kleingeld op zak. Dat is voor daklozen die afhankelijk zijn van de centen en euro's die mensen los in hun zak of portemonnee hebben zitten erg lastig", zegt ze. Ook herkent ze de angst dat donaties worden uitgegeven aan drugs- en drankverslavingen. ,,Een apparaat dat beide problemen ondervangt, is daarom ideaal."
Van Bemmelen verwacht niet dat élke zwerver de 'pinjas' graag aantrekt. ,,Daklozen die er blikjes bier van willen kopen, hebben niets aan deze jas. Die willen gewoon contant geld. Maar juist de mensen die weer iets van hun leven willen maken, zijn hier ontzettend mee geholpen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
PREMIUM
Wanhoop? Niet nodig: er is óók goed vaccinnieuws
Zeker, ons vaccinprogramma loopt ver achter en met AstraZeneca gaat veel mis. Maar er is óók goed nieuws over de coronavaccins. Heel goed nieuws zelfs. Drie redenen waarom er steeds meer licht aan het einde van de tunnel is. -
PREMIUM
Politieman en 'tofste vader' Hugo wilde wachten met sterven tot zijn oudste dochter 29 werd
Voor de tofste vader van de Jan Provostlaan in Bilthoven stonden de politie en zijn gezin centraal. Hij plande zijn leven en pakte elk probleem aan, totdat een zeldzame vorm van kanker onoverwinbaar bleek. -
PREMIUM
Buitenlandse correspondenten over aanpak: ‘Nederland doet het echt heel slecht’
Wat is er aan de hand in ons land? Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de falende Nederlandse corona-aanpak en de voor Nederland ongekend hevige rellen. ,,Het gepolder levert halfslachtige maatregelen op waar steeds meer onvrede over ontstaat.’’ -
PREMIUM
Waarom het overal zo uit de hand loopt: psychologen verklaren losgeslagen gedrag
Met stenen gooien naar de politie, terrassen en winkelruiten vernielen, een supermarkt plunderen. De afgelopen dagen braken op tal van plekken rellen uit. Hoe kunnen mensen het zo uit de hand laten lopen?
-
PREMIUM
Droge keel, verstopte poriën en sneller ademen: dit gebeurt er achter je mondkapje
Al twee maanden verbergen we ons gezicht achter een masker. Welke gevolgen heeft het dragen ervan op onze gezondheid en geest? En wat als het kapje weer af kan? -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.