Volledig scherm
© Shutterstock

Voortaan recht op sekseneutrale vermelding in geboorteakte

UpdateDe rechtbank in Roermond heeft vandaag bepaald dat ouders hun pasgeborene voortaan sekseneutraal kunnen registreren. De geboorteakte biedt plaats aan een derde, neutrale, aangifte van het geslacht.

De rechter staat toe dat in de geboorteakte van een inmiddels 56-jarige Nederlander niet het geslacht als 'vrouwelijk' wordt benoemd, maar als 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn.

Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

Transgenderwet 2014

De komst van de Transgenderwet van 2014 maakte al duidelijk dat genderidentiteit voor transgender personen leidend was en niet de geslachtskenmerken. Ze hoeven voor wijziging van geslacht alleen met een deskundigeverklaring naar de ambtenaar van de burgerlijke stand

 Intersekse personen moeten nog wel naar de rechter om te bewijzen dat geslachtskenmerken en dus het geslacht anders zijn dan het bij de geboorte vastgestelde geslacht.

'Stap in de goede richting'

COC Nederland noemt de uitspraak een zetje in de richting van een politiek besluit. ,,Het COC pleit al een tijdje voor het terugdringen van geslachtsregistratie. Wij zien niet in waarom je het geslacht überhaupt zou registreren en waarom het in je paspoort zou moeten staan'', zegt COC-directeur Koen van Dijk. Hij hoopt dat de politiek er snel een besluit over neemt.

Ook de Stichting NNID, Nederlands Netwerk Intersekse/DSD noemt het een stap in de goede richting. ,,De uitspraak sluit uitstekend aan bij de oproep die dertig internationale intersekse organisaties deden in de zogenoemde Verklaring van Malta','' zegt directeur Miriam van de Have van NNID.

'Revolutionair binnen familierecht'

,,Wij denken dat het afschaffen van de geslachtsregistratie door de overheid het einddoel moet zijn, maar deze uitspraak is een grote stap in de goede richting. Wel is het jammer dat deze uitspraak specifiek geldt voor intersekse personen.'' NNID vindt dat iedere Nederlander deze optie moet hebben.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is eveneens 'enorm verheugd' over de uitspraak. De rechtbank van Roermond besloot dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. ,,De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht'', zegt voorzitter Brand Berghouwer van TNN. ,,Dit is revolutionair te noemen binnen het Nederlandse familierecht.''

Het nieuws werd tevens opgepikt door het Amerikaanse persbureau Associated Press. Zij noemen het besluit 'baanbrekend'.