Volledig scherm
Groen-Links Kamerlid Linda Voortman © Wikipedia

Voortman krijgt doorbetaald tijdens schorsing

UpdateGroenLinks-Kamerlid Linda Voortman ontkent dat zij aan de media heeft doorgespeeld wie er heeft gesolliciteerd naar de functie van Nationale Ombudsman. Dat meldt ze aan het AD. De rijksrecherche onderzoekt momenteel hoe die informatie naar buiten is gekomen.

'Ik ben niet het lek. Ik zie het onderzoek dus met vertrouwen tegemoet. Goed dat het gedaan wordt,' laat Voortman per sms aan het AD weten.

Vanmorgen ging in De Telegraaf de beschuldigende vinger richting Voortman. Verschillende televisieredacties en online media ontvingen recent een mail met een kort lijstje namen van personen die bij de Tweede Kamer gesolliciteerd zouden hebben naar de baan van Nationale Ombudsman. De NOS besloot, na bevestiging, uiteindelijk enkele namen te publiceren. Deze week bleek dat de Tweede Kamer de zaak hoog opneemt.

Voortman geschorst
Voortman is door haar fractievoorzitter Bram van Ojik 1 maand geschorst. Van Ojik heeft dat vandaag laten weten. Reden daarvoor is dat hem gebleken is dat Voortman binnen de fractie heeft gesproken over de vertrouwelijke sollicitatieprocedure voor de nieuwe Nationale ombudsman. 'Zij en ik betreuren dat ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren', aldus Van Ojik in een verklaring. Hij is er wel van overtuigd dat Voortman niet betrokken is geweest bij het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers.

Doorbetaald
Voortman krijgt tijdens de maand dat ze geschorst is doorbetaald. Een woordvoerster van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft dat bevestigd. Van Miltenburg laat weten dat ze het respecteert dat de fractie van GroenLinks zelf de verantwoordelijkheid heeft genomen om maatregelen te treffen. De schorsing van Voortman heeft geen gevolg voor het verzoek van het presidium van de Tweede Kamer om een onderzoek door de Rijksrecherche, aldus Van Miltenburg.